Rapport

SBU Avslöjade Bedragare som Utgav sig för att vara Tjänsteman och Lurade Pengar från Familjer till Ukrainska Krigsfångar

Den ukrainska säkerhetstjänsten (SBU) har eliminerat ännu ett bedrägerischema där pengar utpressades från anhöriga till ukrainska krigsfångar och försvunna personer.n:
SBU Avslöjade Bedragare som Utgav sig för att vara Tjänsteman och Lurade Pengar från Familjer till Ukrainska Krigsfångar

Den ukrainska säkerhetstjänsten (SBU) har eliminerat ännu ett bedrägerischema där pengar utpressades från anhöriga till ukrainska krigsfångar och försvunna personer.

En lokal invånare som utgav sig för att vara medlem av SBU:s ”sökningsgrupp” har gripits i Kyiv.

För 8-10 tusen amerikanska dollar lovade bedragaren att ”hjälpa” personer som letade efter sina nära och kära. Summan berodde på ”klienternas” emotionella tillstånd och deras betalningsförmåga.

För att vara övertygande påstod personen i fråga att han hade kontakter inom de ryska myndigheterna som kunde besluta om hemkomsten av ukrainska krigsfångar.

Enligt utredningen krävde bedragaren att offren skulle överföra pengar till hans egna bankkort, vilka senare beslagtogs under husrannsakan.

Efter att ha mottagit pengarna slutade han att kommunicera med sina offer och tog inte kontakt med dem igen.

Under dokumenteringen av den kriminella verksamheten framkom också att han publicerade falska meddelanden på sociala medier om insamling av pengar för bilar till ukrainska försvarare.

Baserat på den insamlade bevisningen har SBU:s utredare informerat honom om misstanke enligt del 4 i artikel 190 i Ukrainas strafflag (bedrägeri i stor skala).

Den misstänkte är för närvarande i häkte och riskerar upp till 8 års fängelse.

Omfattande åtgärder genomfördes under processledning av riksåklagarens kansli.

Vi vill uppmärksamma att frågan om frigivning av krigsfångar uteslutande ligger inom statliga myndigheters kompetens.

Related news