Rapport

Ukraina Stramar åt Militär Upphandling efter Korruptionsskandal

Ukrainas försvarsministerium har sett över sitt upphandlingssystem och stärkt samarbetet med Nato, åtta månader efter att korruptionsanklagelser ledde till en omvälvning i dess ledarskap, uppgav en högt uppsatt säkerhetstjänsteman.
Ukraina Stramar åt Militär Upphandling efter Korruptionsskandal

Ukrainas försvarsministerium har sett över sitt upphandlingssystem och stärkt samarbetet med Nato, åtta månader efter att korruptionsanklagelser ledde till en omvälvning i dess ledarskap, uppgav en högt uppsatt säkerhetstjänsteman.

I september förra året ersatte president Volodymyr Zelenskiy försvarsminister Oleksii Reznikov efter anklagelser om korruption i militär upphandling av underordnade på hans vakt, vilket orsakade offentlig upprördhet och kritik från krigstida allierade. Jurij Dzhygyr, biträdande försvarsminister, säger att ett nytt granskande upphandlingssystem har hjälpt till att “eliminera korruptionsrisker.”

Denna svepande reform har lett till ett “tvåstegs-mekanism” i försvarsministeriets upphandlingar, berättade Dzhygyr. Ministeriet sätter upphandlingspolicyer, kontrollerar och granskar kvaliteten, medan två statliga företag övervakar upphandlingarna i ett försök att minska potentiella risker, förklarade han.

Ministeriet i Kyiv har också stärkt sitt engagemang i ett NATO-program som hjälper länder att genomföra försvarsreformer och uppfylla antikorruptionsåtaganden, sade den biträdande ministern.

Dzhygyr, som tidigare konsulterade om offentlig finansreform i Ukraina och utomlands innan han anslöt sig till ministeriet i september, uppgav att revisionsbyrån KPMG kommer att utvärdera intern revision för att förbättra riskhantering och efterlevnad.

Ministeriet arbetar också med amerikanska motsvarigheter som en del av ett försök att ta itu med oro över hur ukrainska styrkor lagrar och distribuerar västerländsk ammunition, sade Dzhygyr, och hänvisade till sex inspektioner vid militära anläggningar som undersökte hur vissa typer av vapen lagrades.

“Processen pågår, det har blivit rutin nu,” sade Dzhygyr. “Mekanismen fungerar.”

Related news