Rapport

Nordkoreanska Vapen Dödar Ukrainare – Implicationerna är Betydligt Större

Den 2 januari fick den unga ukrainska vapeninspektören Krystyna Kimachuk reda på att en ovanlig missil hade kraschat in i en byggnad i staden Kharkiv.
Nordkoreanska Vapen Dödar Ukrainare – Implicationerna är Betydligt Större

Den 2 januari fick den unga ukrainska vapeninspektören Krystyna Kimachuk reda på att en ovanlig missil hade kraschat in i en byggnad i staden Kharkiv. Hon började ringa sina kontakter inom den ukrainska militären, desperat att få tag på den. Inom en vecka hade hon de sönderslagna spillrorna framför sig på en säker plats i huvudstaden Kyiv.

Hon började demontera och fotografera varje del, inklusive skruvar och datorkretsar mindre än hennes naglar. Hon kunde nästan omedelbart se att detta inte var en rysk missil, men hennes utmaning var att bevisa det.

Mitt bland röran av metall och utstickande kablar upptäckte Ms. Kimachuk en liten bokstav från det koreanska alfabetet. Sedan stötte hon på en mer avslöjande detalj. Nummer 112 hade stämplats på delar av skalet.

Detta motsvarar år 2023 i den nordkoreanska kalendern.

Hon insåg att hon tittade på det första konkreta beviset på att nordkoreanska vapen användes för att attackera hennes land.

Men det var inte förrän hon hade fotograferat vrakdelarna av missilen och hennes team hade analyserat dess hundratals komponenter, som den mest häpnadsväckande avslöjandet kom.

Missilen var fylld med den senaste utländska teknologin. De flesta av de elektroniska delarna hade tillverkats i USA och Europa under de senaste åren. Det fanns till och med ett amerikanskt datorkrets tillverkat så sent som i mars 2023.

Related news