Rapport

Ukrainska Vapenproducenter Vill Återvända till den Globala Vapenmarknaden – Här är Varför

Att vara platsen för det största europeiska kriget sedan andra världskriget har lett till en snabb utveckling av Ukrainas inhemska försvarsindustri.
Ukrainska Vapenproducenter Vill Återvända till den Globala Vapenmarknaden – Här är Varför

Att vara platsen för det största europeiska kriget sedan andra världskriget har lett till en snabb utveckling av Ukrainas inhemska försvarsindustri.

Privatägda fabriker växer upp över hela landet och tar över vad som tidigare huvudsakligen var strikt statligt ägda företag. Privata företag är ofta snabbare och mer flexibla i en miljö där snabbhet bokstavligen är en fråga om liv och död.

De ledande privata försvarstillverkarna har en handelsorganisation – Nationella föreningen för försvarsindustrins företag i Ukraina (NAUDI).

Ukrainska vapenproducenter tillverkar främst pansarfordon, självgående haubitser, obemannade luftfarkoster (UAV), radar, system för elektronisk krigföring, olika granater och minor, samt övervaknings-, styrnings- och spaningssystem.

Enligt Forbes, som hänvisar till högt uppsatta tjänstemän i försvarsdepartementet, kommer företagen i år att kunna producera produkter värda omkring 15 miljarder dollar – fem gånger mer än 2023 och dubbelt så mycket som köptes.

En enda kund

Trots detta har de bara en kund – den ukrainska regeringen. Sedan införandet av krigslagar har Kyiv stoppat all export.

“Detta är ett ganska stort problem för privata företag,” säger Maksym Polyvyany, verkställande direktör för NAUDI, till KyivPost.

“Till exempel kan ett företag producera produkter värda 170-180 miljarder hryvnior (4,25-4,5 miljarder dollar) per år, medan staten [som har brist på likvida medel] bara köper 50 procent av det som produceras för 90 miljarder hryvnior (2,25 miljarder dollar). På grund av detta tvingas produktionen minska på grund av brist på medel för att betala löner till anställda och skatter. Det råder stagnation eftersom vinsten inte tillåter oss att skapa nya typer av vapen.”

Läs mer: Kyiv Post

Related news