Rapport

Om Putin Lyckas i Ukraina Kommer Ryska Trupper att Stå vid Polens Gränser

Européer bör veta att ryska trupper kommer att stå vid Polens gränser om Putin lyckas i Ukraina
Om Putin Lyckas i Ukraina Kommer Ryska Trupper att Stå vid Polens Gränser

Européer bör veta att ryska trupper kommer att stå vid Polens gränser om Putin lyckas i Ukraina. Putins Ryssland är ett existentiellt hot mot oss alla, sade chefen för europeisk diplomati, Josep Borrell, under ett tal vid Oxford University om den globala säkerhetssituationen.

“Utsikten att en marionettregering bildas i Kyiv, som i Belarus, när ryska trupper står vid Polens gränser och Ryssland kontrollerar 44 procent av världens spannmålsmarknad, är något européerna bör vara medvetna om,” sade Borrell.

Européerna försökte skapa en vänkrets runt sig, men istället fick de en eldring som sträcker sig från Sahel till Mellanöstern, från Kaukasus till den nuvarande slagfältet i Ukraina.

“Först och främst måste vi göra en tydlig bedömning av faran från Ryssland, som ses som det största existentiella hotet mot Europa. Kanske håller inte alla i Europeiska rådet med om detta, men majoriteten stöder denna uppfattning. Ryssland är ett existentiellt hot mot oss, och vi måste ha öppna ögon när vi bedömer denna risk,” betonade EU:s höga representant.

Han noterade att Europa har utvecklat en modell för relationer baserad på samarbete och ekonomiskt beroende. Inom EU var detta en stor framgång och säkerställde 70 år av fred bland de europeiska länderna. Européerna var övertygade om att ett sådant beroende också kunde leda till politiska förändringar i Ryssland och till och med i Kina. Men en sådan tro var fel, och sådana förändringar inträffade inte. I mötet med rysk auktoritarism ledde inte beroende till fred. Tvärtom förvandlades det till beroende, särskilt av fossila bränslen, och detta beroende användes som ett vapen.

Related news