Rapport

Ryska agenter saboterar västerländska försvarsanläggningar

Under de senaste månaderna har minst fem västerländska försvarstillverkare blivit måltavlor för ryskt sabotage.
Ryska agenter saboterar västerländska försvarsanläggningar

Under de senaste månaderna har minst fem västerländska försvarstillverkare blivit måltavlor för ryskt sabotage. I Tjeckien (ammunitionstillverkning), i Bulgarien (152 mm ammunitionstillverkning), i Spanien (elektroniska komponenter). I Storbritannien förra månaden var det den nya BAE-artillerigranatsfabriken i South Wales och den här veckan IRIS-T missilfabriken utanför Berlin.

Nästan ingenting sägs om dessa attacker. NATO har uttalat sig, men inhemska regeringar är ovilliga att peka ut källan till dessa attacker – ryska sovande agenter i väst. Dessa har länge varit kända för att existera och efter sovjettiden har många av dem legat lågt utan något att göra annat än att leva sina liv. Andra rysksympatisörer har troligen också rekryterats.

Dessa attacker har inträffat. Någon utför dem och de interna säkerhetstjänsterna i dessa nationer måste hitta dem. Låt oss hoppas att de intensifierar sina ansträngningar.

Tveksamma regeringar som inte vågar tala ut om verkligheten, hukande under hotet om eskalering, måste informera sina befolkningar och göra det klart att detta inte är acceptabelt. Att göra allmänheten medveten om att kriget i Ukraina kan nå dem gör dem mer engagerade i varför hjälpen måste fortsätta att flöda.

Related news