Rapport

Ukrainsk Tjänsteman Avfärdar Kremls Uttalanden som ”Kärnvapenutpressning”

Den ukrainska regeringstjänstemannen Andrij Jusov avfärdade Kremls uttalanden och kallade dem för "kärnvapenutpressning".
Ukrainsk Tjänsteman Avfärdar Kremls Uttalanden som ”Kärnvapenutpressning”

Den ukrainska regeringstjänstemannen Andrij Jusov avfärdade Kremls uttalanden och kallade dem för ”kärnvapenutpressning”.

”Vi ser här inget nytt, förutom den informativa effekten och uttalandena … Kärnvapenutpressning är en ständig praxis för Putins regime,” sade Andrij Jusov, talesperson för den ukrainska underrättelsetjänsten, till nationell tv.

Den ryske presidenten har periodvis varnat för att landet är redo att utkämpa ett kärnvapenkrig och beordrar regelbundet strategiska kärnvapenövningar, som vanligtvis använder interkontinentala ballistiska missiler.

Det är mindre vanligt att Ryssland håller taktiska kärnvapenövningar, som använder vapen med lägre sprängkraft och är avsedda att användas på slagfältet.

”För en kort tid sedan bevittnade du och jag en annan oöverträffad etapp i eskaleringen av spänningarna som initierades av den franske presidenten och den brittiske utrikesministern,” sade Dmitrij Peskov, Kremls talesperson.

”Det var mycket farlig retorik.”

Peskov sade att övningarna föranleddes av uttalanden från Macron, liksom brittiska och amerikanska tjänstemän, som har talat om potentialen för att skicka trupper till Ukraina.

”De har talat om en beredskap och till och med en avsikt att skicka beväpnade kontingenter till Ukraina; det vill säga, att faktiskt sätta Natotrupper framför ryska trupper,” sade Peskov.

Det ryska utrikesministeriet sade på måndagen också att Ryssland skulle utveckla nya medeldistans- och kortdistansmissiler, och hävdade att beslutet drevs av rapporter om att USA flyttar liknande missilsystem till Europa och Asien-Stillahavsområdet.

Related news