Rapport

Varför Hotar Ryssland Väst med Taktiska Kärnvapen?

Rysslands önskan att skrämma Ukraina och dess västerländska allierade är uppenbar, menar diplomaten Boris Bondarev.
Varför Hotar Ryssland Väst med Taktiska Kärnvapen?

Rysslands önskan att skrämma Ukraina och dess västerländska allierade är uppenbar, menar diplomaten Boris Bondarev.

Det är också uppenbart att inför Vladimir Putins nästa mandatperiod i Kreml och segerdagen den 9 maj vill han visa folket hur alla fruktar Ryska federationen och hur oerhört stark den “andra armén i världen” är – med tanke på att den inte har lyckats ta Kyiv, eller ens Konstantinovka, på tre år.

Det finns också en tanke i detta hot att påminna om allvaret i Ryska federationens avsikter – “att uppfylla alla mål med den norra militära distriktet”, även om det fortfarande är oklart vad dessa mål exakt är.

Det finns också förakt för de ständiga påståendena från västerländska ledare om att de inte vill ha någon eskalering i relationerna med Moskva.

“Men denna oansvariga signal bör inte ignoreras: Kreml kan mycket väl besluta sig för att använda ett kärnvapenangrepp i striden om Charkiv för att undvika en ny mobilisering – det skulle ha en skadlig effekt på betygen,” föreslår Bondarev.

Observera: Denna artikel är Boris Bondarevs åsikt, en före detta rysk diplomat som arbetade för den ryska permanenta missionen vid FN:s kontor i Genève från 2019 fram till sin avgång i maj 2022, i protest mot den ryska invasionen av Ukraina.

Related news