Rapport

Ryska Helikoptrar Sköt på Ukrainas Drönarbåtar—så Ukrainarna Laddade dem med Värmesökande Missiler

När Ukrainas explosiva drönarbåtar jagade och sänkte eller skadade fler ryska krigsfartyg på Svarta havet från förra hösten, slog den ryska Svartahavsflottan tillbaka - från luften.
Ryska Helikoptrar Sköt på Ukrainas Drönarbåtar—så Ukrainarna Laddade dem med Värmesökande Missiler

När Ukrainas explosiva drönarbåtar jagade och sänkte eller skadade fler ryska krigsfartyg på Svarta havet från förra hösten, slog den ryska Svartahavsflottan tillbaka – från luften.

Men i krig, precis som i fysik, har varje handling en reaktion. Så nu är de ukrainska drönarbåtarna utrustade med luftvärnsmissiler – och kanske redan avfyrar de tillbaka mot de ryska flygplanen.

Videor från Svarta havet, tydligen från söndagen eller måndagen, visar en Kamov Ka-29 helikopter cirkla runt ett ukrainskt obemannat ytfordon – antingen en 19-fots Sea Baby eller en något mindre Magura – innan den beskjuter det med automateld.

Engagemanget mellan helikoptern och drönaren kan vara relaterat till en ukrainsk drönarbåtsräd mot Svartahavsflottan på Krim denna helg. Båtarna rapporteras ha slagit till och sänkt ett ryskt patrullfartyg.

Det var inte första gången ett ryskt flygplan förstörde ett ukrainskt USV. Men det speciella USV:et var anmärkningsvärt för sina toppmonterade dubbla missilskenor – och den 10-fots R-73 infrarödstyrda hundfightingmissilen monterad på en av skenorna.

Det verkar som att vissa ukrainska USV:er reser med sina egna luftvärnsmissiler.

Den ryska Fighterbomber Telegram-kanalen uttryckte förvåning. “Ukrainarna lyckades på något sätt koppla raketen till USV:s fjärrstyrningssystem.”

En R-73:s sökare är känslig för värmekällor såsom en flygplansmotor; den behöver inte telemetri från uppskjutningsfordonet för styrning. Men Fighterbomber har rätt i att undra exakt hur USV:s besättning skulle rikta och avfyra en R-73 på distans.

Fighterbomber spekulerade i att de ukrainska drönarbåtarna ännu inte har avfyrat sina luftvärnsmissiler i strid. Men det är värt att notera att USV:et som Ka-29 besättningen sköt ner på söndagen eller måndagen hade två missilskenor, men endast en skena hade en missil på sig.

Genom att utrusta USV:er med R-73-missiler lägger de ukrainska styrkorna till ytterligare en roll till sina alltmer mångsidiga drönarbåtar.

De flesta av Ukrainas USV:er är envägsattackfarkoster: packade med sprängämnen rammar de ryska krigsfartyg. Det finns också en version av Sea Baby som kan avfyra ostyrda raketer för distansattacker. Det är möjligt att den största ukrainska USV-typen också bär på en radiojammer.

Det finns en chans att luftvärns-USV:erna redan har tagit sitt första luftmål.

Minst en, och möjligen två, ryska helikoptrar hamnade i trubbel över Svarta havet den 9 och 10 april. Den ukrainska marintalesmannen Dmytro Pletenchuk hävdade att en Kamov Ka-27 kraschade den 9 april.

Flera källor bekräftade att en andra helikopter, en Mil Mi-24, kraschade den 10 april.

Kamov-kraschen är obekräftad. Men vad som är intressant är Pletenchuks påstående att rotorplanet hade “letat efter något” och “hittade det.”

Om ryssarna verkligen förlorade en Ka-27 den 9 april och den helikoptern var ute och letade efter USV:er, hittade den då en USV beväpnad med luftvärnsmissiler?

Related news