Nyhet

SBU Förhindrade Mordförsök på President Zelenskyj

Den ukrainska säkerhetstjänsten (SBU) avslöjade ett nätverk av agenter från den ryska FSB:s 5:e tjänst som förberedde ett mord på Ukrainas president: två överstar från UDO greps.
SBU Förhindrade Mordförsök på President Zelenskyj

Den ukrainska säkerhetstjänsten (SBU) avslöjade ett nätverk av agenter från den ryska FSB:s 5:e tjänst som förberedde ett mord på Ukrainas president: två överstar från UDO greps.

Kontraspionage och SBU-utredare omintetgjorde FSB:s planer att eliminera Ukrainas president och andra representanter för landets högsta militära och politiska ledning.

Planerna genomfördes av ett agentnätverk som avslöjades i förväg av SBU med hjälp av ledningen för Ukrainas statliga säkerhetskontor. Nätverket, vars verksamhet övervakades av FSB från Moskva, inkluderade två överstar från UDO som “läckte” hemlig information till den ryska federationen.

Ja, fienden utvecklade aktivt planer för att eliminera president Volodymyr Zelenskyj. En av uppgifterna för FSB:s underrättelsenätverk var att söka efter utförare bland militär personal nära presidentens skydd, som kunde ta statsöverhuvudet som gisslan och senare döda honom.

Förutom Volodymyr Zelenskyj planerade fienden att eliminera chefen för Ukrainas säkerhetstjänst Vasyl Malyuk, chefen för Ukrainas statliga administration Kyrylo Budanov och andra högt uppsatta tjänstemän.

Till exempel planerade de att likvidera chefen för GUR, Kyrylo Budanov, före påsken.

Fiendens plan var följande: först skulle den rekryterade agenten observera rörelserna hos den bevakade personen och vidarebefordra informationen till fienden. En raketattack planerades enligt koordinaterna för huset där tjänstemannen förväntades vara. Sedan planerade de att attackera de personer som var kvar på den drabbade platsen med en drönare. Därefter planerade ryssarna att rikta en annan missil, inklusive för att förstöra spåren av drönarens användning.

Beväpning för agenten tillhandahölls av överste UDO, som personligen förde FPV-drönare, laddningar för RPG-7 och MON-90 antipersonella minor till Kyiv. SBU registrerade både överste UDO:s resor till en annan region i Ukraina för drönare och sprängämnen, samt samtalen mellan den potentiella gärningsmannen av terrorattacken och “kuratorn” från FSB.

Ukrainas säkerhetstjänst dokumenterade gradvis de kriminella handlingarna hos deltagarna och grep dem.

“- Endast ett begränsat antal personer kände till vår specialoperation, och jag övervakade personligen dess framsteg. Terrorattacken, som skulle vara en gåva till Putin före invigningen, var faktiskt ett misslyckande för de ryska specialtjänsterna. Men vi får inte glömma – fienden är stark och erfaren, han kan inte underskattas. Vi kommer att fortsätta arbeta i förväg så att varje förrädare får välförtjänta domar,”

sade chefen för SBU, Vasyl Malyuk.

Den ryska federationens FSB bekräftade återigen sin status som en terroristorganisation, eftersom det var anställda vid 9:e avdelningen för operativ informationsavdelning vid 5:e tjänsten som övervakade organisationen av terrorattacken. Det: ▪️ Maxim Mishustin; ▪️ Dmytro Perlin; ▪️ Aleksei Kornev.

I synnerhet blev Perlin kurator för “mullvadarna” i januari 2022, som rekryterades redan före Rysslands fullskaliga invasion. Fram till dess var hans kollega Oleksiy Kornev ansvarig för dem.

Före starten av ett fullskaligt krig höll Kornev en serie konspiratoriska möten med UDO-översten på territoriet av angränsande europeiska stater. Medel för agenter överfördes också vanligtvis utomlands.

Inkräktarna genomsöktes, under vilka relevanta förstörelsemedel upptäcktes och beslagtogs, liksom andra bevis på kriminell verksamhet.

Den misstänkte placerades i förvar. De inblandade riskerar livstids fängelse.

Related news