Rapport

SBU Griper Justerare som läckte information till FSB om dubbel raketattack på Odessa

Den ukrainska säkerhetstjänsten (SBU) har gripit en justerare som läckte information till FSB om konsekvenserna av en dubbel raketattack på Odesa.
SBU Griper Justerare som läckte information till FSB om dubbel raketattack på Odessa

Den ukrainska säkerhetstjänsten (SBU) har gripit en justerare som läckte information till FSB om konsekvenserna av en dubbel raketattack på Odessa. Förövarna justerade raketattacker mot Kyiv, Odessa samt Zhytomyr och Poltava regioner.

Två ryska agenter greps som resultat av en specialoperation av SBU i mars i år. Hittills har den ukrainska säkerhetstjänsten letat efter och gripit den tredje medlemmen av fiendegruppen i Odessa.

Enligt ärendet rapporterade han till FSB om konsekvenserna av angriparens dubbel raketattack på det regionala centret den 15 mars i år. Då attackerade Rashisterna ett bostadskvarter i staden med två Iskander ballistiska missiler. Den första träffade en civil byggnad, vilket resulterade i många offer bland de lokala invånarna.

När räddningsarbetare, ambulanspersonal och journalister anlände till platsen, attackerade angriparna dem med en andra raket.

Efter fiendens beskjutning gick agenten runt området nära de skadade byggnaderna och spelade i hemlighet in konsekvenserna av attacken. Sedan skickade han relevanta mediefiler med sina kommentarer till FSB via meddelandeapp, särskilt angående det uppskattade antalet döda.

Senare förberedde angriparen en serie ryska flyganfall mot lokala sjukhus, samt enheter från gränsbevakningstjänsten, nationalgardet och statliga räddningstjänsten. Dock förhindrade SBU-anställda detta och grep den ryska agenten i hans egen lägenhet.

Det visade sig att han var en 27-årig invånare i det tillfälligt ockuperade Energodar, som flyttade till Odessa ett halvår efter att staden erövrades. I början av detta år rekryterades migranten av en medarbetare från FSB-avdelningen i Moskva och Moskva-regionen.

För samarbete med den ryska specialtjänsten fick förrädaren en monetär belöning som överfördes till hans bankkonto.

Han riskerar livstids fängelse.

Related news