Nyhet

Putin övertalade Xi Jinping att köpa rysk jordärtskocka och nötköttsdelar

Den ryska presidenten Vladimir Putins pompösa statsbesök i Kina, hans första sedan han tillträdde för en femte mandatperiod, resulterade inte i några nya viktiga bilaterala avtal för Kreml.
Putin övertalade Xi Jinping att köpa rysk jordärtskocka och nötköttsdelar

Den ryska presidenten Vladimir Putins pompösa statsbesök i Kina, hans första sedan han tillträdde för en femte mandatperiod, resulterade inte i några nya viktiga bilaterala avtal för Kreml. Efter 2,5 timmars förhandlingar med Kinas president Xi Jinping undertecknade de ryska och kinesiska delegationerna 12 dokument.

Bland dem finns avtal om leverans av rysk jordärtskocka och nötköttsdelar, särskilt nötköttsbrusk och magar, till Kina, enligt material på Kremls och Rosselkhoznadzors webbplatser.

Dessutom enades Putin och Xi Jinping om att skapa reservatet “Land of Big Cats” i gränszonen och godkände konceptet för utvecklingen av Ussuriysky-ön, som donerades till Kina 2008.

Tre dokument rör enandet av statliga propagandainsatser: den kinesiska Xinhua-byrån kommer att samarbeta med den statliga TASS och även hålla ett BRICS-expertforum tillsammans med Rysslands Today-byrån. Dessutom undertecknade den kinesiska mediekorporationen CMG ett samarbetsavtal med Gazprom-Media Holding, som äger bland annat NTV-kanalen. Dessutom enades man om ett memorandum “inom området för infrastruktur och teknisk konstruktion” och ett liknande dokument om samarbete mellan affärsföreningen Business Russia och den kinesiska kommittén för främjande av internationell handel.

Listan över dokument inkluderade inte ett avtal om byggandet av Power of Siberia-2-ledningen, med vilken Kreml hoppades kunna ersätta Gazproms förlorade europeiska marknad.

Related news