Rapport

Amerikansk Ammunition Har Nått Ukrainska Brigader—Och Nu Slår Dessa Brigader Tillbaka Mot Ryska Anfallsgrupper

Ukrainas försvarsstyrkor, som tidigare varit underbemannade och utan tillräcklig ammunition, har fått en välbehövlig förstärkning vilket har förändrat situationen vid fronten.
Amerikansk Ammunition Har Nått Ukrainska Brigader—Och Nu Slår Dessa Brigader Tillbaka Mot Ryska Anfallsgrupper

I början av april var de ukrainska styrkorna i kris. Den amerikanska kongressen hade ännu inte godkänt 61 miljarder dollar i länge fördröjt stöd till den ukrainska krigsinsatsen. På samma sätt hade en akut mobiliseringslag—avsedd att samla tiotusentals nya trupper till de ukrainska väpnade styrkorna—fastnat i Kyiv.

Underbemannade och utan den ammunition de tidigare fått från USA var de ukrainska brigaderna som svagast. Och Kreml visste det. På flera punkter längs den 60 mil långa frontlinjen i Rysslands 27 månader långa krig mot Ukraina, attackerade ryssarna.

En månad senare flödar det amerikanska stödet till Ukraina igen. Mobiliseringslagen är i kraft, nya ukrainska trupper genomgår träning och nya brigader bildas.

Ukrainas utsikter förbättras. Ingenstans är detta tydligare än i Chasiv Yar, den industriella staden väster om Donetsk i östra Ukraina som är huvudmålet för den ryska offensiven i området.

Under de första dagarna av den ryska attacken avancerade ryska pansarstyrkor stadigt norr och söder om Chasiv Yar medan ryskt infanteri prövade stadens mest sårbara distrikt—kanaldistriktet, som ligger på den exponerade sidan av kanalen som löper från norr till söder längs Chasiv Yars östra kant.

Vid den tiden var de ukrainska försvaren i Chasiv Yar tunna—och blev tunnare. I mitten av april upplöste försvarsministeriet i Kyiv den ukrainska armébrigaden som försvarade kanaldistriktet, 67:e Mekaniserade Brigaden, efter en officiell undersökning som bekräftade anklagelser om djup inkompetens inom brigadens befäl.

Element från den ukrainska arméns 56:e och 41:a Mekaniserade Brigader samt 5:e Anfallsbrigaden kämpade för att fylla gapet i försvarslinjen som skapats av upplösningen av 67:e Mekaniserade Brigaden. Kyiv skyndade också att skicka fler drönare till Chasiv Yar.

Under tiden patrullerade ryska Sukhoi Su-25 attackflygplan direkt över frontlinjen och avfyrade raketer mot ukrainska trupper som hade slut på luftvärnsmissiler. Ryska fallskärmsjägare avancerade norr och söder om Chasiv Yar, vilket hotade att omringa stadens garnison.

Loppet var igång—mellan ryska styrkor som försökte inta Chasiv Yar och ukrainska och allierade logistiker som skyndade att leverera amerikansk ammunition till den hårt ansatta staden.

Den goda nyheten, för de som stödjer ett fritt Ukraina, är att ukrainarna verkar ha vunnit loppet. Garnisonen i Chasiv Yar är nu välförsedd med ammunition och skapar kaos bland de ryska anfallsgrupperna.

På fredagen dök en bataljon med cirka 20 ryska pansarfordon upp från Donetsk och rullade mot Chasiv Yar. För bara några veckor sedan kunde en rysk anfallsgrupp ha färdats stora delar av den fem kilometer långa sträckan från Donetsk till Chasiv Yar relativt ostört av ukrainska attacker.

Med få pansarvärnsmissiler och artillerigranater förlitade sig ukrainarna på drönare för att bombardera ryssarna. Men dessa två-punds drönare har en räckvidd på endast cirka tre kilometer och bär bara ett pund sprängämnen—för lite för att tränga igenom de lager av improviserat pansar som ryssarna har lagt till sina fordon.

I mitten av maj var ukrainarna mycket bättre beväpnade. Så när den anfallsgruppen försökte korsa öppna fält på fredagen blev de beskjutna hela vägen—med 50 kilos granater, 25 kilos missiler och två-punds drönare. De få ryssar som nådde kanaldistriktet höll inte länge.

“Trots snabba framgångar under de inledande veckorna av anfallet mot Chasiv Yar, inklusive att nå kanalen och i vissa fall korsa den med små grupper, har ryssarna i slutändan misslyckats med att etablera ett fotfäste på andra sidan och avancera vidare,” rapporterade den ukrainska analysgruppen Frontelligence Insight på fredagen.

Garnisonen i Chasiv Yar är inte den enda som drar nytta av det stora inflödet av ammunition. “För första gången under kriget klagade ingen av brigaderna på att det saknades artillerigranater,” påstod Ukrainas president Volodymyr Zelensky på torsdagen.

Zelensky kan överdriva mängden ammunition. Men det är uppenbart att när ryssarna attackerade Chasiv Yar på fredagen, hade ukrainarna gott om eldkraft att kasta mot dem.

Related news