Rapport

Rapport & Analys från Chasiv Yar

Efter en period av relativ tystnad har de ryska styrkorna återupptagit sina attacker mot Chasiv Yar, främst riktade mot kanaldistriktet.
Rapport & Analys från Chasiv Yar

Efter en period av relativ tystnad har de ryska styrkorna återupptagit sina attacker mot Chasiv Yar, främst riktade mot kanaldistriktet.

Trots intensiva ryska försök har de ukrainska försvarsstyrkorna, inklusive elitförbandet Kraken, framgångsrikt hållit ställningarna och orsakat stora förluster för fienden.

Chasiv Yar

Ryssarna har varit relativt tysta här i över två veckor, till synes utmattade av sina initiala styrkor. Sedan dess har de ägnat tid åt att omgruppera och dra in fräschare enheter för att återuppta operationerna. Vad som verkar ha motiverat dem är utplaceringen av de ukrainska elitstyrkorna Kraken till kanaldistriktet – ryssarnas huvudsakliga mål.

Kanaldistriktet har beskjutits och bombats, vilket lämnat det mestadels i ruiner, men det är inte helt förstört. Flera höghus står fortfarande kvar, men är obebodda och svårt skadade. Det är inte lätt att förflytta sig i området då det är under ständig rysk observation och de använder artilleri för att beskjuta all rörelse de ser.

Ukrainarna har använt byggnaderna samt sina egna drönare och artilleri för att slå ut ryssarna – kontaktzonen är bara cirka 300 meter bred vilket gör det svårt för båda sidor att undgå att bli sedda. Med hjälp av en PzH2000, som har en unik förmåga att avfyra upp till sex 155 mm granater på 60 sekunder med olika skottvinklar så att de alla når målet nästan samtidigt, kunde de slå ut viktiga utrustningar.

Dessa inkluderade den sällsynta men mycket farliga TOS-1 termobariska missilavfyraren, ett tungt mortelfordon, även det i kort leverans, och flera andra stöd- och pansarfordon. Eftersom kanaldistriktet visat sig svårt att bryta igenom, lyckades ryssarna förstöra två av övergångarna till området i hopp om att begränsa de ukrainska försörjningslinjerna. Detta har dock inte fungerat eftersom vattennivån i kanalen är låg och ukrainarna har placerat dussintals provisoriska broar för infanteriet och reparerat de ursprungliga övergångarna.

Sex ryska BMD:er försökte sätta in nya trupper men förlorade två till Kraken-enheternas M-777:or. Fyra lyckades få trupper in i distriktet. Kraken förstörde ytterligare två BMD:er på deras återresa. De ryska trupperna isolerades snabbt och dödades.

Ryssarna planerade därefter att flankera hela distriktet genom att attackera den västra delen av Chasiv Yar med sina nyförstärkta enheter. De gjorde små framsteg i norr och mer betydande framsteg i söder – huvudsakligen tack vare användningen av ytterligare ett TOS-1-system. Den ryska nordliga flankattacken gick fel, då ukrainska styrkor kontrade och tillfångatog eller dödade stora delar av de ryska styrkorna i skogsområdena.

Tack vare Kraken-enheterna har de ryska styrkorna inte kunnat göra några betydande framsteg – och de har återigen förlorat många män och mycket utrustning, vilket de uppenbarligen har betydligt mindre av än tidigare. Chasiv Yar är fortfarande långt ifrån att bli intagen och det kommer att kräva mycket mer än vad ryssarna för närvarande har att ge för att lyckas.

En lysande försvarsinsats av en djupt respekterad och beundrad enhet inom den ukrainska armén. Sådana enheter inspirerar och uppmuntrar sina närliggande enheter och detta verkar ha varit fallet här. Ryssarna kommer inte att passera!

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news