Rapport

Ryssland Använder 70 År Gamla BTR-50 Fordon i Ukraina – Ett Dåligt Tecken för den Ryska Krigsinsatsen

De senaste veckornas strider i östra Ukraina har avslöjat en oroande trend för den ryska militären: användningen av föråldrade BTR-50-fordon, ett tydligt tecken på bristande moderna resurser
Ryssland Använder 70 År Gamla BTR-50 Fordon i Ukraina – Ett Dåligt Tecken för den Ryska Krigsinsatsen

De senaste veckornas strider i östra Ukraina har avslöjat en oroande trend för den ryska militären: användningen av föråldrade BTR-50-fordon, ett tydligt tecken på bristande moderna resurser.

70 år gamla bepansrade trupptransportfordon, utvecklade på 1950-talet, är nu en del av Rysslands stridsinsatser, vilket pekar på djupare problem inom den ryska krigsmaskinen.

Ryssland Använder 70 År Gamla BTR-50 Fordon i Ukraina – Ett Dåligt Tecken för den Ryska Krigsinsatsen

Det tunna skyddet och ålderdomliga designen av BTR-50, ett fordon från 1950-talet, kanske inte är det värsta som den ryska armén har skickat i direkt anfall mot ukrainska positioner, men det är förmodligen det äldsta. Och medan det är säkrare för ryska trupper att åka i en 70 år gammal BTR-50 med sin 10 millimeter tjocka pansar än i exempelvis en helt ny kinesisk golfbil, är det ändå ett illavarslande tecken att fler BTR-50-fordon nu dyker upp på slagfälten i östra Ukraina när Rysslands utvidgade krig mot Ukraina närmar sig sin 28:e månad.

Utan mekaniserade enheter fullt utrustade med riktiga stridsfordon som stridsvagnar kommer det att vara mycket svårt att uppnå snabba och avgörande genombrott i försvarslinjer,” förklarade den ukrainska analysgruppen Frontelligence Insight. “Denna begränsning kommer sannolikt att resultera i långsammare och mer begränsade framsteg, vilket hämmar de ryska styrkornas totala framsteg.

BTR-50 är en 15-ton diesel-driven pansartraktor med plats för upp till 20 passagerare och vanligtvis utrustad med en tung kulspruta. Sovjetunionen utvecklade BTR-50 på 1950-talet och det trädde i tjänst 1954. Under de följande tolv åren var det Sovjetarméns huvudsakliga stridsfordon. BTR-50-besättningar transporterade soldater in i strid, skyddade dem när de steg av och stödde dem sedan med sin kulspruta.

BTR-50 är dock lätt beväpnad och tunt bepansrad, även med 1960-talets mått mätt. När den tyngre och mer tungt beväpnade BMP-1 debuterade 1966, flyttades tusentals BTR-50-fordon till andrahandsenheter. BTR-fordon transporterade artilleri, ingenjörer och luftvärnskanoner tills MT-LB traktorer började ersätta de äldre fordonen även i dessa roller.

En Åldrad Fordonsflotta

Den nutida ryska militären hade få användningsområden för BTR-50 fram till cirka 15 månader in i det utvidgade kriget i Ukraina, när Rysslands månatliga förluster av moderna pansarfordon översteg Rysslands förmåga att producera rimligt moderna ersättningsfordon. Kreml började dra BTR-50-fordon ur långtidsförvaring i början av 2023. Inledningsvis tilldelades fordonen stöduppdrag långt från frontlinjen, men i slutet av 2023 började BTR-50-fordon dyka upp i ryska anfallsgrupper i östra Ukraina.

Sex månader senare har ryssarna förlorat minst fyra BTR-50-fordon i strid, enligt analytikerna på Oryx. Ett av dessa träffades av en Javelin-missil under ett anfall mot ukrainska linjer väster om Novomykhailivka.

En Bredare Problematik

Denna föråldrade fordonsflotta är symptomatisk för ett bredare problem. Stora mängder av ny militärhjälp från USA och EU är på väg till Ukraina. Kanske i hopp om att erövra ytterligare territorium innan denna hjälp anländer, lanserade ryssarna en ny offensiv för två veckor sedan – de rullade söderut över Ukrainas norra gräns med Ryssland.

Denna offensiv, som till synes siktar på Charkiv – Ukrainas näst största stad, bara 25 mil söder om gränsen – erövrade några små gränsbyar innan den stötte på en mur av ukrainska mekaniserade brigader som avfyrade de första sändningarna av nya artillerigranater från USA.

Att upprätthålla offensiver i norr och öst, förutom positionsstrider i söder, har visat sig vara svårt för Kreml. Stora framsteg i norr skulle kräva “ett stort antal fordon”, enligt Frontelligence Insight. Trots att Ryssland mobiliserar tiotusentals nya trupper varje månad, kämpar de för att utrusta dem med moderna fordon.

När ett ukrainskt anti-tank-missilteam ser en BTR-50 rulla mot dem, är det inte bara dåliga nyheter för besättningen och passagerarna i den BTR-50:n. Det är också dåliga nyheter för hela den ryska krigsinsatsen.

Related news