Rapport

Ryssland vill rita om Sjöterritoriets gräns mot Litauen och Finland, Vilnius kallar det en eskalation

Detta anses vara en avsiktlig och riktad provokation för att skrämma grannländer och deras samhällen.
Ryssland vill rita om Sjöterritoriets gräns mot Litauen och Finland, Vilnius kallar det en eskalation

Ryssland försöker rita om maritima gränser med Litauen och Finland, vilket Vilnius beskriver som en eskalation. Detta anses vara en avsiktlig och riktad provokation för att skrämma grannländer och deras samhällen.

Litauens utrikesministerium menar att Rysslands agerande är en avsiktlig, riktad och eskalerande provokation som syftar till att skrämma grannländer och deras samhällen.

”Detta är ytterligare ett bevis på att Rysslands aggressiva och revisionistiska politik utgör ett hot mot säkerheten för grannländerna och Europa som helhet,” sade Litauens utrikesministerium i ett uttalande.

Enligt ministeriet kommer den ryska sändebudet att kallas in idag för detaljerade förklaringar, och Litauens svar kommer att samordnas med partners.

Finlands utrikesministerium kommenterade också Moskvas drag. ”FN:s havsrättskonvention innehåller bestämmelser om definitionen av kuststaters maritima zoner, inklusive deras revidering. Vi förutsätter att Ryssland, som part i konventionen, kommer att agera i enlighet med detta. Det bör kommas ihåg att skapa förvirring också är ett hybridpåverkan. Finland kommer inte att låta sig påverkas av detta,” skrev utrikesminister Elina Valtonen på sociala nätverket X.

Ryska försvarsministeriet föreslår att delvis ogiltigförklara den 40-åriga resolutionen från Sovjetunionens ministerråd som reglerar gränserna i Östersjön.

Dokumentet om gränsrevision presenterades nästan samtidigt som starten av ryska övningar med taktiska kärnvapen.

Related news