Nyhet

Gazprom-aktier kollapsar efter beslut om uteblivna utdelningar

Gazprom-aktier rasade på Moskva-börsen efter beskedet att bolaget inte kommer att betala utdelningar baserat på 2023 års resultat.
Gazprom-aktier kollapsar efter beslut om uteblivna utdelningar

Gazprom-aktier rasade på Moskva-börsen efter beskedet att bolaget inte kommer att betala utdelningar baserat på 2023 års resultat. Bolagets kapitalisering föll med 144 miljarder rubel, motsvarande nästan 1,6 miljarder dollar, på drygt en timme.

Gazprom-aktierna rasade med nästan 6% och föll till 145,03 rubel – den lägsta nivån sedan oktober 2023. Detta efter att den ryska regeringen, som är den största aktieägaren i gasmonopolet, förberett en direktiv om att avstå från utdelningar. Beslutet resulterade i att Gazproms kapitalisering sjönk med 144 miljarder rubel, eller nästan 1,6 miljarder dollar, på bara drygt en timme.

Gazprom har i praktiken inga medel att betala utdelningar med. För första gången på 25 år avslutade företaget förra året med en nettobrist, och dess storlek – 629 miljarder rubel – blev rekordstor i företagets tre decennier långa historia. Efter förlusten av den europeiska marknaden föll Gazproms export tillbaka till nivån från 1985 (69 miljarder kubikmeter) och tredubblades jämfört med nivåerna före kriget.

Oförmögen att sälja gas tvingades Gazprom frysa brunnar och förlorade på två år en fjärdedel av sin produktion, vilket förra året var det lägsta i företagets historia.

Efter att ha förlorat gaskriget med Europa vände sig Putin till Kina och erbjöd att bygga en andra pipeline, Power of Siberia-2, med en kapacitet på 50 miljarder kubikmeter, som ett komplement till Power of Siberia-pipelinen. Men Putin har inte lyckats få Pekings godkännande, trots försäkringar om “vänskap” och “strategiskt” partnerskap “utan gränser”. Putin fick inget nytt kontrakt, och Xi Jinping nämnde aldrig rysk gas i sina officiella uttalanden.

Även om Gazprom lyckas förhandla fram en ny pipeline med Kina, kommer det bara att förvärra dess finansiella situation. Peking vill inte investera en enda yuan i projektet och har föreslagit att Gazprom själv ska betala den mångmiljarddyra byggnationskostnaden.

Gazprom kommer inte att få utdelningar på många år. Företaget har inte tillräckligt med operativt kassaflöde för att täcka investeringskostnaderna, och skuldbördan växer snabbt, påpekar Evgeniy Suvorov, ekonom vid CentroCredit Bank.

Related news