Nyhet

Zelensky pratar om ryska förluster och hotet mot Centralasien

President Zelensky har i en intervju med centralasiatiska medier belyst de betydande förluster som Ryssland lider i konflikten i Kharkiv-regionen.
Zelensky pratar om ryska förluster och hotet mot Centralasien

President Zelensky har i en intervju med centralasiatiska medier belyst de betydande förluster som Ryssland lider i konflikten i Kharkiv-regionen. Han betonade även farorna med ett eldupphör och varnade för att Rysslands expansionspolitik hotar flera länder i regionen.

det militära förlustförhållandet i Kharkiv-regionen är en ukrainsk soldat mot åtta ryska soldater. Han betonade att två till tre tusen ryska familjer förlorar sina barn varje vecka.

Zelensky varnade för farorna med ett eldupphör och påpekade att Ryssland sedan 2014 har använt vapenvilor för att förstärka sin position genom att föra in utrustning och ta små steg framåt, en strategi han kallade för “krypande ockupation”.

En av ledarna sa till mig: ‘Låt oss stoppa elden för en stund och se.’ Jag svarade: ‘Okej, men vem ansvarar för att säkerställa att ryssarna inte för in utrustning på vårt territorium?’ Han sa: ‘Vi kommer att se, med satelliter, etc.’ Jag svarade: ‘Och hur ska du stoppa det fysiskt? De kommer att anlända på en dag, och ni kommer att kalla dem till ordning för en dag, med hänvisning till de överenskommelser som gjordes.‘”

Presidenten lyfte fram att de baltiska länderna, Moldavien och Kazakstan är potentiella mål för Rysslands expansion. Han betonade att ingen centralasiatisk stat kan ha en militär och strategisk allians med Ryssland eller Putin utan risk för ockupation.

Zelensky påpekade också vikten av att kämpa för självständighet och frihet:

1991 fick vi självständighet, men vi kämpade inte för den. Tidigare generationer kämpade, inte alltid framgångsrikt. Självständighet är i ditt sinne, att du är en fri person. Och jag råder er att övervinna denna väg nu, så att ni inte behöver kämpa för den senare, som ukrainarna.

Han avslutade med att varna för Putins strategi att splittra världen genom att skapa instabilitet och utnyttja konflikter i olika regioner:

Hur kan Putin undvika att isolera Ryssland? Genom att dela världen. Resultaten av konflikterna är inte viktiga för honom. Israel, Palestina, Syrien, Afrika, Venezuela. När processen är instabilitet, delar sig människor. Tyvärr lyckas han leda denna process. Så världen ger honom denna möjlighet.

Det är uppenbart att president Zelensky ser ett fortsatt hot från Ryssland och betonar vikten av internationellt stöd och vaksamhet mot rysk expansion.

Related news