Rapport

Nordiska och Baltiska länder diskuterar “Drönarvägg” mot Ryssland

Utrikesministrarna från de baltiska länderna, Polen, Finland och Norge har diskuterat behovet av "drönarväggar" vid sina gränser mot Ryssland.
Nordiska och Baltiska länder diskuterar “Drönarvägg” mot Ryssland

Utrikesministrarna från de baltiska länderna, Polen, Finland och Norge har diskuterat behovet av “drönarväggar” vid sina gränser mot Ryssland. Detta kommer som ett svar på ökade försök från Ryssland att störa dessa länders liv med hjälp av drönare, rapporterar ERR.

Detta initiativ kommer som ett svar på Rysslands ökande försök att störa dessa länders liv med hjälp av drönare.

– Tyvärr måste vi i den närmaste framtiden vara beredda på att Rysslands försök att störa våra liv med hjälp av drönare kommer att öka, eftersom det blir allt svårare för dem att fysiskt ta sig in på vårt territorium. Estland skulle vilja täcka hela den östra gränsen med teknik som kan upptäcka och avvisa drönare. I större städer kommer det också att vara nödvändigt att installera ett sådant system. Som vi ser på den ukrainska fronten har även de minsta drönarna redan visat sitt värde som spanings- och offensiva vapen,” sa Estlands utrikesminister Lauri Läänemets.

Finlands inrikesminister Mari Rantanen anser att även om detta initiativ sannolikt inte kommer att genomföras inom en snar framtid, är det vettigt för länderna att arbeta tillsammans.

– En drönare är i slutändan ett mycket bra övervakningsverktyg, särskilt för långa gränser där det finns många områden där det är opraktiskt eller omöjligt att bygga ett stängsel. I detta avseende är det värt att dra full nytta av den nya tekniken,” tillade Rantanen.

Ministrarna enades också om att snabbt hjälpa varandra vid en gränsöverskridande eller hybridattack, då “– alla länder som gränsar till Ryssland nu behöver vara vaksamma“.

Related news