Rapport

Blinken uttalande om ukrainsk användning av amerikanska vapen inne i Ryssland i

utrikesminister Blinken signalerar en möjlig förändring när det gäller att låta Ukraina använda västerländska vapen för att slå mot ryska mål på rysk mark.
Blinken uttalande om ukrainsk användning av amerikanska vapen inne i Ryssland i

utrikesminister Blinken signalerar en möjlig förändring när det gäller att låta Ukraina använda västerländska vapen för att slå mot ryska mål på rysk mark.

utrikesminister Blinken gjorde idag uttalanden i Moldavien om ukrainsk användning av amerikanska vapen för att slå mot Ryssland i självförsvar.

Journalist till Blinken (på besök i Moldavien):
“- Herr minister, under de senaste dagarna har ett antal ledare – Macron, Scholz, generalsekreterare Stoltenberg – talat om att potentiellt låta Ukraina använda västerländska vapen för att slå direkt mot rysk mark när Ryssland direkt riktar sig mot Ukraina. Det har rapporterats offentligt att du är den mest framåtlutade högre amerikanska tjänstemannen som driver på för detta. Tror du att president Biden kan övertalas att gå med på det?

Blinken: “– Vårt stöd till Ukraina under dessa två år har varit att anpassa oss till situationen. När förhållandena har förändrats, när slagfältet har förändrats, när Ryssland förändrar hur det bedriver sin aggression och eskalation, har vi också anpassat oss och justerat oss för att möte den ryska aggressionen , och jag är säker på att vi kommer att fortsätta göra det.

Journalist: “– Herr minister, för att vara tydlig, när du säger att USA kommer att anpassa och justera sig efter förhållandena på slagfältet i Ukraina, signalerar du en större öppenhet från USAs-sida att låta ukrainare slå mot legitima militära mål inne i Ryssland?

Blinken: “- När det gäller Ukraina betyder anpassa och justera precis det.
Jag tror att det du har sett under de senaste två åren, är att slagfältet har förändrats och dess, medlen som Ryssland använder har förändrats – har vi anpassat och justerat oss till det, inklusive, till exempel, genom de olika typerna av vapensystem som vi och våra allierade och partners har tillhandahållit Ukraina.

Innan detta började, innan den ryska aggressionen, när vi såg den komma, såg president Biden till att leverera Stingers och Javelins till Ukraina, vilket var avgörande för att säkerställa att de kunde avvärja försöket att inta Kiev och radera landet från kartan. Och vid varje steg längs vägen har vi anpassat och justerat efter behov, och det är precis vad vi kommer att göra framöver. Vi lyssnar alltid, vi lär oss alltid, och vi gör alltid bedömningar om vad som är nödvändigt för att säkerställa att Ukraina effektivt kan fortsätta att försvara sig. Och vi kommer att fortsätta att göra det.

4o

Related news