Rapport

Polen bygger en omfattande ny försvarslinje

Polen planerar att spendera 2,55 miljarder dollar på ett gränsförsvarssystem som Europa inte har sett maken till sedan den olycksaliga Maginotlinjen.
Polen bygger en omfattande ny försvarslinje

Polen planerar att spendera 2,55 miljarder dollar på ett gränsförsvarssystem som Europa inte har sett maken till sedan den olycksaliga Maginotlinjen. Jag är inte övertygad om att detta är mer förnuftigt än det enorma franska projektet.

Under första världskriget förlorade Frankrike enormt mycket manskap och beslutade därför att bygga en massiv betongmur och underjordiska försvarslinjer med hundratals artilleripositioner, baracker, en underjordisk järnväg och luftkonditionering med gasresistenta tätningar under ledning av dåvarande krigsminister Georges Maginot. Linjen sträckte sig från den schweiziska gränsen till gränsen mot Luxemburg, men var för dyr för att förlänga till Engelska kanalen. Ödet för Maginotlinjen blev förödmjukande – tyskarna gick runt den 1940 genom Ardennerna och besegrade Frankrike på sex veckor.

Efter erfarenheterna från andra världskriget och kriget i Ukraina, som har liknat vad Frankrike förväntade sig av ett krig mot Tyskland på 1930-talet (minus drönare och missiler), känns Polens plan något missriktad. Sällan ser nästa krig ut som det senaste.

Planen är dock att genomföra detta. Från Polens gräns mot den ryska Kaliningradexklaven, över gränsen mot Litauen och det ökända Sulwaki-salien, längs hela gränsen mot Belarus, kommer en enorm uppsättning försvarsanläggningar att byggas. Detta inkluderar fordonshinder, skyttegravar, befästa bunkrar och kommandoposter.

Försvarspositionerna kommer att innehålla förinstallerade bunkrar, anti-drönar krigföringssystem, långdistansoptiska och infraröda skanners, stängsel och minfält längs hela gränsen. Polen har också beställt svenska AEW-flygplan och fyra amerikanskt byggda Aerostat-system. Dessa är i princip statiska heliumballonger med radar som är förankrade till marken och flyger 4 km upp i luften, vilket ger en räckvidd på 300 km för att upptäcka inkommande flygplan och missiler.

Utöver traditionella försvarsåtgärder kommer hela gränsområdet att få förstärkta broar, stärka flodbanker och förstärkta vägar för att säkerställa att försvarsstyrkor snabbt kan förflytta sig från bakre områden till fronten för att möta fienden. Projektet är enormt och syftar också till att stoppa Belarus och Ryssland från att tvinga migranter över gränsen in i EU, ett växande och nästan permanent problem som förvärras under sommarmånaderna.

Så är denna enorma gränsförsvarslinje en klok investering? Det handlar mest om avskräckning och att göra det oerhört svårt för Ryssland att attackera utan stora svårigheter. Dock finns det svaga punkter – det finns ingen plan för att ta med den ner längs den ukrainska gränsen. Vad händer om ryssarna i ett oförutsett framtida scenario går runt den?

Polens paranoia över Ryssland kan vid andra tider ses som överdriven, men inte nu – det är helt enkelt förnuftigt. Just nu önskar jag att Storbritannien visade lite av den paranoian. Polen genomförde krigsspel för fyra år sedan med sju simuleringar av en rysk attack. Resultatet? De ryska styrkorna nådde Warszawa på tre veckor, varje gång. Polen, som till stor del består av platt och öppet landskap, är en del av den stora nordeuropeiska slätten som sträcker sig från Holland över norra Tyskland, Polen till Uralbergen.

Polen var ockuperat av Sovjetunionen och har inte glömt vad Ryssland gjorde 1939, när de delade landet i två med nazisterna, och sedan lät det förstöras 1944 när Warszawa jämnades med marken. De har all anledning att vara paranoida och all tillgänglig information stöder detta.

Är detta rätt val? En superhögteknologisk försvarslinje för 2000-talet? Återigen, kom ihåg att det är en avskräckande åtgärd med ett syfte om avskräckningen misslyckas.

4o

Related news