Nyhet

US har givit tillåtelse att använda deras vapen för att slå till mot ryska mål inne i Ryssland

Biden-administrationen har i tysthet gett Ukraina tillåtelse att använda amerikanska vapen för att slå till mot ryska mål nära Charkiv.
US har givit tillåtelse att använda deras vapen för att slå till mot ryska mål inne i Ryssland

Biden-administrationen har i tysthet gett Ukraina tillåtelse att använda amerikanska vapen för att slå till mot ryska mål nära Kharkiv, rapporterar Politico. Detta är en betydande policyförändring som syftar till att stärka Ukrainas försvar mot de intensifierade ryska angreppen i regionen.

Biden-administrationen har i hemlighet gett Ukraina tillåtelse att slå till inne i Ryssland – specifikt nära Charkiv-området – med hjälp av amerikanska vapen, rapporterade två amerikanska tjänstemän och två andra personer med insyn i ärendet på torsdagen. Detta utgör en betydande policyomsvängning som kommer att hjälpa Ukraina att bättre försvara sin näst största stad.

“- Presidenten har nyligen instruerat sitt team att säkerställa att Ukraina kan använda amerikanska vapen för moteldsändamål i Charkiv så att Ukraina kan slå tillbaka mot ryska styrkor som attackerar dem eller förbereder sig för att attackera dem,” sa en amerikansk tjänsteman, och tillade att policyn att inte tillåta långdistansattacker inne i Ryssland “inte har ändrats.”

Ukraina begärde denna policyändring från USA först efter att Ryssland inledde sin offensiv mot Charkiv tidigare denna månad, tillade tjänstemannen. Alla källor beviljades anonymitet för att kunna diskutera interna beslut som ännu inte har offentliggjorts.

Under de senaste dagarna fattade USA beslutet att ge Ukraina “flexibilitet” att försvara sig från attacker vid gränsen nära Charkiv, sade den andra amerikanska tjänstemannen.

I praktiken kan Ukraina nu använda amerikanskt tillhandahållna vapen, såsom raketer och raketartillerisystem, för att skjuta ner ryska missiler som riktas mot Charkiv, mot trupper som masseras precis över den ryska gränsen nära staden eller mot ryska bombplan som avfyrar bomber mot ukrainskt territorium. Men tjänstemannen sade att Ukraina inte får använda dessa vapen för att slå till mot civil infrastruktur eller för att avfyra långdistansmissiler, såsom Army Tactical Missile System, för att slå mot militära mål djupt inne i Ryssland.

Detta är en häpnadsväckande förändring som administrationen ursprungligen sade skulle eskalera kriget genom att mer direkt involvera USA i striderna. Men de försämrade förhållandena för Ukraina på slagfältet – särskilt Rysslands framsteg och förbättrade position i Charkiv – fick presidenten att ändra sig.

National Security Council svarade inte omedelbart på en begäran om kommentar.

Biden-administrationen antydde att ett beslut antingen hade fattats i hemlighet eller var förestående under de senaste dagarna. På onsdagen blev utrikesminister Antony Blinken, som stöder en avveckling av restriktionen, den första amerikanska tjänstemannen att offentligt antyda att Biden kan ändra kurs och tillåta sådana attacker, genom att säga till reportrar att USApolicy gentemot Ukraina skulle utvecklas efter behov. Vita husets talesperson för nationell säkerhet, John Kirby, uteslöt senare inte en potentiell förändring.

Dessa meddelanden kom efter att toppallierade till USA, såsom Storbritannien och Frankrike, sade att Ukraina borde ha rätten att attackera inne i Ryssland med västerländska vapen. Lagstiftare från båda partierna stödde också offentligt och privat detta drag, medan toppmilitära amerikanska tjänstemän informerade kongressen bakom stängda dörrar att en avslappning av restriktionen hade “militärt värde,” rapporterade POLITICO först.

Vissa tjänstemän är oroliga för att Ukraina, när det attackerar inne i Ryssland med egna drönare, har slagit till mot militära mål som inte är relaterade till Rysslands invasion. USA har starkt meddelat att Kyiv måste använda amerikanska vapen endast för att direkt slå till mot ryska militära platser som används för dess invasion av Ukraina, men inte civil infrastruktur.

Ukrainska tjänstemän, från president Volodymyr Zelenskyy och nedåt, har drivit på för att Biden-administrationen ska ändra sin policy ända sedan Ryssland inledde en stor offensiv mot Charkiv. I veckor har de sagt att oförmågan att slå till mot ryska truppositioner över gränsen försvårade Ukrainas försvar av Charkiv och landet i stort.

I ett samtal med försvarsminister Lloyd Austin på onsdagen gjorde den ukrainske försvarsministern Rustem Umerov ett “hårt försök” att använda amerikanska vapen i Ryssland, enligt en person med kunskap om samtalet.

Related news