Rapport

Statusrapport om ryska invasionen den 3 Juni (morgonen)

Rapport för den 831 dagen av Rysslands fullskaliga väpnade aggression mot Ukraina.
Statusrapport om ryska invasionen den 3 Juni (morgonen)

Rapport för den 831 dagen av Rysslands fullskaliga väpnade aggression mot Ukraina.

Under det senaste dygnet registrerades 78 strider. Enligt uppdaterad information genomförde fienden fyra missilangrepp med totalt fyra missiler, 39 flygangrepp med 63 KAB-bomber och över 2500 beskjutningar med olika typer av vapen, inklusive 89 med raketartillerisystem. Tyvärr har dessa ryska terroristattacker resulterat i döda och skadade bland civila. Flera flerfamiljshus och privata bostäder samt annan infrastruktur har förstörts eller skadats.

Det senaste dygnet

Fienden genomförde flygangrepp i områdena kring byarna Starytsia, Bilyi Kolodiaz, Vovchansk, Ivanivka, Staryi Saltiv, Vovchanski Khutory, Veterynarne, Shestakove, Zelene, Neskuchne och Piatykhatky i Kharkiv-regionen samt staden Kharkiv från ryskt luftrum (områdena kring ryska byarna Sereda, Korochya och Shebekino i Belgorod-regionen). Även städerna Lyman, Kostiantynivka, Druzhba, Prohres, Yevhenivka, Karlivka, Oleksandropil och Kurakhove i Donetsk-regionen samt Novoe Zaporizhzhya och Piatykhatky i Zaporizhzhya-regionen attackerades.

Ukrainas flygvapen samt raket- och artilleristyrkor träffade 17 områden med koncentrerad fiendepersonal och flera andra viktiga mål, inklusive två ledningscentraler och två luftvärnssystem.

Totalt uppgick fiendens förluster under det senaste dygnet till 1270 personer. Dessutom förlorade fienden 14 stridsvagnar, 22 bepansrade stridsfordon, 47 artillerisystem, ett raketartillerisystem, tre luftvärnssystem, 40 UAV, 67 fordon och fyra specialteknikfordon.

Idag

Sedan dagens början har 28 strider ägt rum. Ryska ockupanter genomförde 472 beskjutningar av våra trupper och byar med olika typer av vapen. Fienden genomförde också två missilangrepp med sex missiler och 28 kamikazedrönarattacker.

På Kharkiv-fronten har inga aktiva stormningshandlingar från fienden skett sedan dagens början. Våra försvarare fortsätter att förstärka försvarsförmågorna. Under det senaste dygnet förlorade fienden 130 personer på denna front, varav 59 permanent, och 40 vapen- och militärfordon. Tre stridsvagnar, ett bepansrat stridsfordon, ett artillerisystem, 14 UAV, 12 fordon och tre specialteknikfordon förstördes. Dessutom skadades en stridsvagn, två artillerisystem, två fordon och ett specialteknikfordon. Tre ammunitionslager, ett bränsleförråd och 12 fiendens skyddsrum träffades.

På Kupiansk-fronten pågår en fiendeattack i området kring Nevske. Situationen är spänd.

I området kring Terny på Lyman-fronten misslyckades fiendens försök att närma sig våra truppositioner.

På Siversk-fronten har fienden sedan dagens början genomfört fem försök att bryta igenom våra försvarslinjer i områdena kring Vyimka och Rozdolivka. En attack avvärjdes och fyra pågår fortfarande. Situationen är under kontroll.

I området kring Klishchiivka på Kramatorsk-fronten avvärjdes en fiendeattack och en strid pågår i området kring Ivanivske. Inga positioner har förlorats och situationen är under kontroll.

På Pokrovsk-fronten är situationen fortsatt spänd – för närvarande pågår 11 strider i områdena kring Zelene Pole, Novopokrovske, Novoselivka Persha, Kalynove och Nevelske. Situationen är under kontroll av Ukrainas försvarsstyrkor.

Igår förlorade fienden 400 personer på denna front, varav 134 permanent. En stridsvagn, tre bepansrade stridsfordon och sju artillerisystem förstördes. Fyra bepansrade stridsfordon, två kanoner och ett fordon skadades.

På Kurakhove-fronten pågår tre strider i områdena kring Paraskoviivka och Vodiane. Våra försvarare kontrollerar situationen och inga positioner har förlorats.

På Orikhiv-fronten stoppades två fiendeförsök att avancera i riktningarna mot Robotyne och Mala Tokmachka.

På Dnipro-fronten avvärjdes en fiendeattack i området kring Krynok på brohuvudena på floden Dnipros vänstra strand.

På övriga fronter har situationen inte förändrats avsevärt.

Försvarsstyrkorna vidtar alla åtgärder för att motverka fiendens planer. Vår artilleri, raketstyrkor, flygvapen och operatörer av obemannade system agerar i enlighet med de uppställda målen.

Bli en Svensk Krigare eller Ukraina-vän!

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Slava Ukraini!

Related news