Nyhet

Västvärlden anpassar sig för att möta Rysslands ”hybridkrigföring”

Västliga regeringar arbetar febrilt för att svara på Rysslands "hybridkrigföring"
Västvärlden anpassar sig för att möta Rysslands ”hybridkrigföring”

Västliga regeringar arbetar febrilt för att svara på Rysslands ”hybridkrigföring”, som använder sig av sabotörer och rekryter för att rikta in sig på militära och civila mål över hela Europa, rapporterar Financial Times.

Målet med dessa attacker, ofta dirigerade av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, är att splittra Ukrainas allierade, störa militära leveranser och testa Västs beslutsamhet.

”- Ryssland försöker visa sin makt, förvirra våra samhällen, sprida rädsla och göra våra liv svårare. Detta är också ett test av vår reaktion, för om vi inte svarar kommer antalet attacker att öka,”

sade Lettlands president Edgars Rinkevičs. Han nämnde att NATO-allierade ”försöker lista ut” hur man ska svara utan att åberopa militäralliansens kollektiva försvarsbestämmelse. ”– Vi kommer inte att avfyra missiler mot Ryssland för en mindre incident,” tillade han.

Denna fråga har blivit en högsta prioritet för Ukrainas västerländska allierade efter senaste incidenter, inklusive den påstådda mordbranden i ett lager i Storbritannien kopplat till Ukraina, sabotage av amerikanska militärbaser i Tyskland, försök att slå ut det europeiska järnvägssignalsystemet och störningar av civil luftfartsnavigering i de baltiska staterna. Microsoft har också varnat för att Ryssland sprider ”skadlig desinformation” om de olympiska spelen i Paris.

Ryssland spenderar miljoner på propaganda i Europa via ”Pravfond”

Ryssland har investerat miljoner euro i propaganda i Europa genom den statliga rättsfonden ”Pravfond”, som verkar i 48 länder. Detta framgår av interna dokument som erhållits av The Guardian.

Pravfonds aktiviteter: Fonden har finansierat propagandamaterial riktat mot européer och spenderat hundratusentals euro för att bekämpa ”Russophobia” och främja ”skyddet av det ryska språket” i Europa.

Juridiskt stöd: Pravfond har betalat för juridiska tjänster för den ryske vapenhandlaren Viktor Bout och mördaren Vadim Krasikov.

Ledning: Organisationens ledning inkluderar tidigare ryska underrättelseagenter. Vladimir Pozdorovkin, en agent från Utrikesunderrättelsetjänsten (FSB), övervakar Pravfonds aktiviteter i norra Europa och Baltikum. Anatoly Sorokin, en agent från SSR, är kurator för Mellanöstern, Moldavien och Transnistrien.

Psykologisk krigföring: Sergey Panteleev, chef för Ryska diasporainstitutet och listad som ”utförare av Pravfond-projektet” i officiella dokument, har sanktionerats av EU-länder för sitt arbete med den ryska militära underrättelseenheten specialiserad på psykologisk krigföring.

Pravfonds omfattande verksamhet och deras koppling till ryska underrättelsetjänster understryker de sofistikerade metoder Ryssland använder för att påverka opinionen och destabilisera Europa.

Related news