Film

En dokumentär som beskriver hur 57brigaden håller tillbaka ryssarna norr om Kharkiv

Ryska trupper inledde en ny offensiv i nordöstra Ukraina den 10 maj, med Vovchansk som första mål.

Ryska trupper inledde en ny offensiv i nordöstra Ukraina den 10 maj, med Vovchansk som första mål. Trots ryska framryckningar och kraftiga beskjutningar håller den ukrainska 57brigaden tappert emot.

Den 10 maj inledde ryska trupper en ny offensiv i nordöstra Ukraina. Staden Vovchansk, som ligger bara fem kilometer från den ryska gränsen, blev invasionens första mål. Ryska trupper lyckades avancera till stadens bebyggelse och besköt samtidigt civil infrastruktur.

”- Till en början kom motståndaren med sådan kraft att det var imponerande. Kolonner med 30-40-60 personer marscherade fram. Vi hade inte lika många granater som de (ryssarna — red.) hade. Om vi hade haft så många infanterister, skulle det vara möjligt att gå till gränserna med färre förluster än vad fienden drabbades av”

säger Marcyn, vice befälhavare för 57brigadens bataljon.

Hans brigad överfördes till Vovchansk, i norra Kharkiv oblast, en vecka innan ryssarna började sina offensiva operationer där.

”- Om det var en imitation av en invasion, genomfördes falska attacker någonstans, de försökte vilseleda, förlänga fronten. Men här koncentreras mycket makt, det handlar inte bara om att förlänga fronten, det är öppnandet av en ny front”

säger Marcyn.

Våra journalister Ksyusha Savoskina och Lyosha Nikulin besökte bataljonens checkpoint och positionerna för 57brigadens självgående kanoner, Gvozdyka, som försvarar riktningen mot Vovchansk.

Se dokumentärfilmen nedan som ger en djupare inblick i striderna och de modiga soldaterna som håller linjen i norra Kharkiv-regionen.

Related news