Nyhet

Scholz: Ukrainas användning av tyska vapen för att slå mot Ryssland kommer inte att ”bidra till eskalering”

Detta markerar en kursändring från Berlins tidigare motstånd mot att låta Ukraina använda västerländska vapen mot Ryssland.
Scholz: Ukrainas användning av tyska vapen för att slå mot Ryssland kommer inte att ”bidra till eskalering”

Tyska vapen som används av Ukraina för att slå mot ryska mål kommer inte att bidra till en eskalering av konflikten, säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Detta markerar en kursändring från Berlins tidigare motstånd mot att låta Ukraina använda västerländska vapen mot Ryssland.

Ukrainas användning av tyska och andra västerländska vapen för att slå mot mål i Ryssland kommer inte att ”bidra till eskalering,” sade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i en intervju med radiostationen Antenne Bayern den 3 juni.

Berlin har länge motsatt sig att lyfta förbudet mot att Ukraina använder västerländska vapen för att slå mot Ryssland, men ändrade sin ståndpunkt i slutet av maj efter ökande påtryckningar från västerländska ledare att häva restriktionerna.

En talesperson för den tyska regeringen berättade för Deutsche Welle den 31 maj att Ukraina kan använda tysk-levererade vapen för att slå mot legitima mål i Ryssland.

Försvarsminister Boris Pistorius förtydligade senare att beslutet gäller området runt Kharkiv, som har varit centrum för en förnyad rysk offensiv de senaste veckorna.

Scholz uttalande var första gången förbundskanslern offentligt kommenterade regeringens beslut.

”- Vi är säkra på att det inte kommer att bidra till en eskalering eftersom – som (USA president Joe Biden) också har beskrivit – det bara handlar om att kunna försvara en stor stad som Charkiv,”

sade Scholz.

Tidigare har Scholz upprepade gånger hänvisat till en rädsla för eskalering som en av de främsta anledningarna till att begränsa Tysklands stöd till Ukraina

Related news