Nyhet

Ryssland är inte längre en nation med hangarfartyg

Den ryska flottans enda hangarfartyg, det olycksaliga Admiral Kuznetsov, skulle enligt en rapport från rysk statlig media i juli 2023 lämna hamnen i Murmansk.
Ryssland är inte längre en nation med hangarfartyg

Den ryska flottans enda hangarfartyg, det olycksaliga Admiral Kuznetsov, skulle enligt en rapport från rysk statlig media i juli 2023 lämna hamnen i Murmansk, norra Ryssland, denna vår för första gången på sju år.

Men Kuznetsov lämnade aldrig hamnen. Istället ligger det 58 000 ton tunga fartyget – som sjösattes 1985 och togs i tjänst i den sovjetiska flottan sex år senare – fortfarande vid kajen i Murmansk. Nyligen tagna satellitbilder visar att byggutrustning fortfarande ligger utspridd över hennes 305 meter långa däck.

Att Kuznetsov missade sitt planerade startdatum för sjötester efter översynen är ett olycksbådande tecken för den ryska flottans minskande flygförmåga. Under flera år har experter spekulerat att Kuznetsov aldrig skulle sättas in igen. Detta ser allt mer sannolikt ut eftersom fartyget fortfarande ligger i hamn.

Kuznetsov har endast genomfört sju patruller sedan hon togs i tjänst för 33 år sedan. Jämfört med andra flottor som är utrustade med hangarfartyg är detta inte imponerande.

Läs mer här: The Telegraph

Related news