Nyhet

Stor ukrainsk framgång vid Kharkiv

Ukraina har lanserat en framgångsrik motoffensiv mot ryska styrkor vid Liptsy-fronten, norr om Charkiv.
Stor ukrainsk framgång vid Kharkiv

Ryssarna förlorar vid Liptsy-fronten

Ukraina genomförde igår en motoffensiv mot de ryska styrkorna vid Liptsy-fronten, omedelbart norr om Kharkiv. Liptsy var det ryska huvudmålet eftersom det skulle ha placerat artilleripjäser inom räckhåll mot Kharkiv. Trots att de ryska styrkorna attackerade innan de var redo, lyckades de aldrig avancera så långt som planerat. Deras mål var att ta hög terräng för att göra Liptsy ohållbart för Ukrainarna, men ryssarna misslyckades med detta.

Vi lade ut en film för några dagar sedan när en reporter fick följa med “Khartiia” -Brigaden som stred vid byn Liptsy.

Trots konstanta flyganfall med glidbomber kunde ryssarna inte störa de ukrainska förberedelserna för en motoffensiv. Ukrainarna har oavbrutet attackerat de ryska styrkorna på deras väg till fronten, vilket har resulterat till att ryssarna har skurits av för försörjningslinjerna till frontlinjen. De senaste attackerna av MLRS/HIMARS mot ryska försörjningsbaser inne i Ryssland har ytterligare försvårat situationen för angriparna.

De ryska styrkorna hade genomgått omfattande indoktrinering innan de anföll och var inte förberedda på denna nivå av motstånd. Moralen är nu extremt låg, och många ryska soldater vägrar att anfalla ukrainska positioner eftersom det upplevs som självmord.

De ryska styrkorna hade genomgått omfattande indoktrinering innan de anföll och var inte förberedda på denna nivå av motstånd. Moralen är nu extremt låg, och många ryska soldater vägrar att anfalla ukrainska positioner eftersom det upplevs som självmord.

Ukraina genomförde en snabb attack mot viktiga höjder längs hela fronten, vilket tvingade de ryska styrkorna att dra sig tillbaka. Elitenheter med drönare, såsom Magyars Birds, deltog i attacken. Ukrainarna lyckades ta mellan 500 och 1500 meter terräng på en enda dag, och de ryska styrkorna drog sig tillbaka utan tillstånd.

Ryska befälhavare beordrade flyganfall för att bromsa de ukrainska styrkorna och förhindra att deras egna trupper att lyckas fly. Problemet med glidbomber är att de kräver mycket tid att förbereda och genomföra, vilket gjorde att de ofta missade sina mål som var rörliga.

Ryssarna försökte desperat kontra-attackera med de resurser de hade tillgängliga, men de flesta av deras fordon förstördes av ukrainska drönare, långdistansartilleri och pansarvärnsvapen. I områden där ryssarna var utan asfalterade vägar och få hårda stigar var det omöjligt att snabbt genomföra effektiva motåtgärder.

Ryssarna hade inga pansarfordon på plats och deras infanterienheter anlände oftast till fots, ibland med Kinesiska-golfbilar och motorcyklar. I vissa områden använde de till och med elsparkcyklar.

Ukrainarna har nu två alternativ att välja på:

  • De första alternativet är att använda klustervapen och högexplosiva vapen för att slå ut de ryska styrkorna genom förslitningskrig, vilket är genomförbart men tar förstås längre tid och ger ryssarna en möjlighet att skicka fler trupper till området.
  • Det andra alternativet är att det istället koncentrera med en större attack mot en front, försvaga den och till slut slå igenom den ryska fronten med sina egna styrkor och pansar, vilket skulle kunna kollapsa den ryska fronten och resultera i en fin seger – något som Ukraina verkligen behöver och förtjänar.
    Det skulle visa att den internationella stödet har givit resultat. Baksidan med detta alternativ är att risken för fallna Ukrainare är förstås större med detta alternativet.

Det betyder att alternativ ett är den säkraste, men vinsten kan bli betydligt högre med altarnativ två och den vinsten behöver Ukrainarna.

Vi får se vilket alternativ som komma skall.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news