Nyhet

En överväldigande majoritet av ukrainska krigsfångar utsätts för tortyr

Hittills har 13 platser identifierats i Ryssland där ukrainska fångar hålls, samt 120 platser i de ockuperade territorierna
En överväldigande majoritet av ukrainska krigsfångar utsätts för tortyr

Nittio procent av de ukrainska krigsfångarna utsätts för tortyr. Hittills har 13 platser identifierats i Ryska federationen där ukrainska fångar hålls, samt 120 platser i de ockuperade territorierna, enligt Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin i en intervju med DW

Nittio procent av de ukrainska krigsfångarna utsätts för fysisk och psykisk tortyr, vilket bekräftas av de berättelser som framkommit från dem som återvänt från rysk fångenskap. Den första så kallade screeningen, en informell intervju med krigsfångar som nu återvänder, visar att upp till 90 procent av våra människor lider av olika typer av tortyr, omänsklig behandling, inklusive fysisk, sexuell och psykisk våld. Ryssland har skapat ett system byggt på tortyr och omänsklig behandling i Ryssland och i dom ockuperade delarna av Ukraina.

Taras Semkiv, biträdande chef för avdelningen för bekämpning av krigsbrott begångna under väpnade konflikter vid Riksåklagarämbetet, tillade:

“- Hittills har ukrainska rättsvårdande myndigheter intervjuat mer än 2,200 personer av 3,200 tidigare fångar om omständigheterna kring deras vistelse i rysk fångenskap.”

Related news