Nyhet

Ukrainiskt stridsflyg slår till mot mål inne i Ryssland för första gången

Ett ukrainskt stridsflygplan har för första gången avfyrat ett vapen som träffade ett mål inne i Ryssland,
Ukrainiskt stridsflyg slår till mot mål inne i Ryssland för första gången

Ett ukrainskt stridsflygplan har för första gången avfyrat ett vapen som träffade ett mål inne i Ryssland, enligt en ukrainsk militär källa som talat med Sky News. Enligt källan träffade attacken en “rysk kommandopost” i området Belgorod i västra Ryssland på söndagen.

Belgorod ligger nära gränsen till nordöstra Ukraina.

Det är ännu oklart vilken typ av ammunition som användes i attacken, inklusive om det var ett västerländskt vapen eller inte.

USA och Frankrike har nyligen sagt att de ukrainska väpnade styrkorna har tillåtelse att använda sina vapen för att slå mot militära mål inne i Ryssland, varifrån ryska styrkor startar sina attacker mot Ukraina.

Den militära källan, som ska vara anonym, berättade för Sky News:

– En mission från det ukrainska flygvapnet (UAF) har slagit en rysk kommandopost i Belgorod. Medan skadereglering fortfarande pågår, är det bekräftat att det var en direkt träff. Detta är den första UAF-levererade ammunitionen mot ett mål inom Ryssland.”

Tar tid att utbilda stridspiloter väst

Det är uppenbart att stridsflyg gör skillnad och därför är det otroligt viktigt att väst levererar stridsflyg som tex F16-planen, men det behövs utbildade piloter för dem och det fortgår i väst, men det tar tid.

Totalt förväntas 20st ukrainska F-16-piloter att examineras i slutet av året — hälften av de 40st som behövs för att driva en full skvadron av 20 stridsflygplan, rapporterar Politico med hänvisning till en tidigare tjänsteman vid försvarsdepartementet.

Biden-administrationen har meddelat Kiev att det saknas utbildningsplatser i dess Arizona-baserade program för att acceptera mer än 12 pilottraineer åt gången. Danmark kommer att träna åtta piloter innan året är slut. Åtta nya piloter är planerade att påbörja sin utbildning i Rumänien.

För att fullt ut träna alla piloter till de 80+ F-16 som kommer att överföras till Ukraina, behövs ytterligare ett och ett halvt år.

Related news