Nyhet

St. Petersburg Economic Forum: Inga större avtal med utländska företag

Det Internationella Ekonomiska Forumet i Sankt Petersburg, som hölls den 5–8 juni, resulterade inte i något nytt större avtal med utländska företag för Ryssland.
St. Petersburg Economic Forum: Inga större avtal med utländska företag

Det Internationella Ekonomiska Forumet i Sankt Petersburg, som hölls den 5–8 juni, resulterade inte i något nytt större avtal med utländska företag för Ryssland.

Efter fyra dagar av forumet, som arrangerades för 27 gången i St Petersburg, rapporterade Roscongress, som organiserar SPIEF, att totalt 1 073 avtal hade slutits till ett värde av 6,492 biljoner rubel. Endast 55 av dessa avtal, eller 5 % av det totala antalet, involverade utländska företag. Bland dessa fanns dock inget avtal som arrangörerna klassificerade som “största” (värde från 40 miljarder rubel).

Tidigare har forumet, känt som “ryska Davos”, lockat världens största företagsledare och där fler miljardavtal har slutits. Det största avtalet på årets forum var tilldelningen av 650 miljarder rubel från den statliga korporationen VEB.RF till det statligt ägda RusHydro. Av de 10 största SPIEF-transaktionerna var åtta finansierade med offentliga medel: avtal undertecknades av regioner med statliga och privata företag. Av de 26 huvudsakliga avtalen på forumet var inte ett enda undertecknat av två privata företag.

Tidigare har stora internationella avtal ingåtts på SPIEF. År 2013 undertecknade Rosneft ett avtal med kinesiska CNPC om oljelevaranser värt 270 miljarder dollar. År 2017 gick det tyska Linde Group med på att investera 10 miljarder dollar i byggandet av ett petrokemiskt komplex i Tatarstan, och ett år tidigare kom Gazprom överens med europeiska energijättar om byggandet av gasledningen “Nord Stream 2”.

Gäster vid forumet, som årligen besöks av Rysslands president Vladimir Putin, har vid olika tidpunkter inkluderat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Japans premiärminister Shinzo Abe, Frankrikes presidenter Nicolas Sarkozy och Emmanuel Macron, samt Kinas presidenter Hu Jintao och Xi Jinping.

Denna gång var det Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa, Bolivias president Luis Arce, Abchasiens president Aslan Bzhania och representanter för den terroristklassade talibanrörelsen som kom för att träffa Putin.

Related news