Nyhet

Rubeln under press pga av sanktioner tvingar Moskva-börsen att stänga valutahandel

En av de största valutahandelsbörserna i Ryssland, Moskva-börsen, har drabbats av amerikanska sanktioner och har stängt av handeln med dollar och euro.
Rubeln under press pga av sanktioner tvingar Moskva-börsen att stänga valutahandel

En av de största valutahandels börserna i Ryssland, Moskva-börsen, har drabbats av amerikanska sanktioner och har stängt av handeln med dollar och euro.

Utan exakta marknadsräntor tvingas den ryska centralbanken publicera växelkurser baserade på affärer gjorda på OTC-marknaden (over-the-counter), där affärer görs direkt mellan köpare och säljare utan användning av en börs.

Detta leder till osäkerheter för ryska banker om värdet på rubeln, och vissa banker har valt att sätta låga rubelkurser och höga dollarkurser för att skydda sig mot osäkerheten.

Centralbanken kommer att publicera den officiella dagliga kursen närmare 14:00 GMT. Dollarns senaste stängningskurs, på kvällen före onsdagens nationella helgdag, var 89,10 mot dollarn.

På interbankmarknaden nådde den så lågt som 91,4955 när vissa banker tog spekulativa positioner inför den officiella lanseringen av bud.

Centralbanken har även avbrutit handeln med Hongkongdollarn, som är knuten till den amerikanska dollarn, men försökte överlag tona ner de möjliga effekterna av sanktionerna.

”- Under de senaste två åren har den amerikanska dollarns och eurons roll på den ryska marknaden konsekvent minskat,”

sade centralbanken på torsdagen.

Centralbanken uppgav också att omsättningen av dollar och euro på OTC-marknaden länge har överstigit deras transaktionsvolymer på MOEX (Moskva-börsen).

– Kortsiktigt kan det bli hög volatilitet och stora skillnader vid växlingsdiskar,”

sa Yuri Popov, strateg på SberCIB Investment Research.

Större mäklare har också blockerat konton i dollar, euro och Hongkongdollar, med insättningar och uttag otillgängliga.

” – Frågan är om kinesiska banker kommer att fortsätta samarbeta med börsen och National Clearing Center efter att handelsplattformen och dess strukturer hamnade under amerikanska sanktioner. Mer sannolikt nej än ja,”

sade Sergei Romanchuk, tidigare president för ACI Russia.

Alternativet där det inte blir någon börshandel i yuan är också möjligt. Efter att Moskvas börs föll under sanktioner, ökar rollen för små kinesiska banker som agerar som motparter i handeln

En källa med insyn i situationen berättade för Reuters att dotterbolag till stora kinesiska banker i Ryssland slutade med betalningar i dollar och euro på torsdagen. Enligt källan kunde dessa banker tidigare göra betalningar i dollar och euro till konton i sina moderstrukturer i Kina, men stoppade sådana operationer på grund av sanktionerna mot börsen.

Related news