Rapport

Vi har tre större avslöjanden

Ett tyskt Patriot-batteri sköt ner ryska A-50U. Flera luftförsvars enheter levereras till Ukraina och F-16 plan kan få starta och landa från ett NATO-land, men verka i Ukraina
Vi har tre större avslöjanden

En amerikansk överste vid en konferens avslöjade att ett tyskt levererat Patriot-batteri, utrustat med missilfordon, var ansvarigt för nedskjutningen av det ryska A-50U AWACS-planet i januari. Hon beskrev det som en “SAMbush” – ett charmigt nytt ord att lägga till i den militära vokabulären.

För att bevisa att det var just denna enhet som nämndes, hittades en bild av missilfordonet med sin besättning och bland de svarta silhuetterna fann de den nedskjutna flygplanen (och det är många), där i bilden hittade dom den A50. Den amerikanska översten uttryckte stor beundran för hur ukrainarna opererade och sa att under sina 22 år inom luftförsvaret har hon aldrig sett sådana enastående och djärva operationer.

Större stöd av luftförsvar

Vi har också sett en större ompositionering av västerländskt militärt stöd inom luftförsvar generellt. Det har krävts en del påtryckningar, men tre Patriot-batterier är nu på väg. USA, Tyskland och Italien är alla givare. Ytterligare ett par SMP-T och ett par Iris-T, tillsammans med så många som tre ytterligare NASAMS levereras.

Men kanske den största nyheten?

Det verkar som det nu är fastställt att F-16-plan kommer inte att underhållas i Ukraina. De kommer istället att flyga från baser utanför Ukraina för att bli beväpnade och när underhåll krävs kommer de att flyga ut ur landet igen. Ryssarna kommer att hata detta! De har klargjort att de kommer att attackera baserna där flygplanen opereras ifrån, men samtidigt vill de inte riskera att attackera NATO-territorium.

Related news