Nyhet

G7 Möte: Historiskt beslut om ryska tillgångar för att stödja Ukraina

Alla som är närvarande på detta möte, som ska skriva under säkerhets- och ekonomiska utvecklingsavtal med årets speciella gäst: Ukraina.
G7 Möte: Historiskt beslut om ryska tillgångar för att stödja Ukraina

Idag markerar en viktig tidpunkt när G7-länderna möts i Italien. Dessa sju av världens mest kraftfulla industriekonomier har mycket gemensamt. De är alla demokratier, de flesta är medlemmar i NATO, och alla är allierade med USA, samtidigt som de är ekonomiska konkurrenter. Tillsammans har de en ekonomisk styrka som är nästan tjugo gånger större än Rysslands.

Under de senaste veckorna har vi sett så många som sexton länder, inklusive alla som är närvarande på detta möte, som ska skriva under säkerhets- och ekonomiska utvecklingsavtal med årets speciella gäst: Ukraina.

G7-länderna har kommit överens om att använda de 300 miljarder dollar i ryska tillgångar som är frysta i västerländska banker för att skapa en fond som ska generera ränta för att betala tillbaka “lån” de gör till Ukraina för överskådlig framtid. Dessa pengar ska betala för dagliga statliga utgifter som lärare och pensioner, samt militära utgifter. I praktiken använder Ryssland sina egna pengar för att finansiera kriget mot sin egen aggression.

Ryssland måste betala för skador i Ukraina

Putin kommer att vara tyst rasande, men intressant nog har han inte gjort mycket väsen av det för att förhindra att det läcker ut i ryska medier. Han vill inte att någon ska fråga vem som var idioten som lämnade pengarna i väst samtidigt som kriget startades? Detta är bara ytterligare en indikation på hur han inte trodde att kriget skulle pågå mer än några dagar och att väst inte skulle göra något för att stoppa honom när det var över.

G7-länderna har även utfärdat ett kraftfullt uttalande som kräver att Ryssland ska få betala Ukraina för de skador som ryssen har orsakat, vilket hittills uppgår till 486 miljarder dollar.

“- Ryssland måste stoppa sitt olagliga aggressionskrig och kompensera Ukraina för skadorna. G7 fortsätter att utvärdera alla juridiska vägar för att återkräva skador från Ryssland. Ryska tillgångar i väst kommer att förbli frysta tills konflikten upphör och det angivna beloppet har betalats till Kyiv. G7-länderna är redo att ge Ukraina ett lån på 50 miljarder dollar, som ska återbetalas med intäkter från Rysslands frysta tillgångar. G7 kommer att utöva betydande påtryckningar på Rysslands inkomster från energi och råvaror”

står det i uttalandet.

Samtidigt har president Zelensky just undertecknat ett tioårigt säkerhets- och samarbetsavtal med USA, vilket måste sägas är ganska omfattande. Det säkerställer minimifinansiering för ukrainska statliga tjänster, militärt samarbete, utbildningstjänster för militären och, kanske lika viktigt, underrättelsedelningsavtal, utan vilket Ukraina inte skulle kunna bedriva många aspekter av kriget.

Detta beslut innebär en stark internationell enighet om att sätta press på Ryssland att ta ansvar för sina handlingar och stödja Ukrainas återuppbyggnad. G7 åtgärder syftar till att använda Rysslands egna tillgångar för att finansiera den enorma återuppbyggnaden som behövs efter konflikten.

Avtalet förbinder också USA att leverera ett obestämt antal F-16-plan. I händelse av en fred och att ryssarna attackerar igen, har båda sidorna kommit överens om att mötas inom 24 timmar för att diskutera nästa steg. Det finns dock inget åtagande för USA att sätta trupper på marken.

Avtalet är dock svagt

Trots detta har alla dessa säkerhetsavtal en stor problematik. De kan binda nuvarande regeringar till dem, men de behöver inte parlamentariskt eller kongressgodkännande eftersom de inte är formella fördrag, varken bindande eller ratificerade. Trump skulle kunna tillträda den 20 januari nästa år och riva upp hela avtalet, liksom vilken efterföljande regering som helst någon annanstans.

Vägen mot NATO

Dessa avtal är ett steg på vägen mot NATO, Ukrainas ultimata mål. För tills det är fred och Ukraina är medlem i NATO med dess vitala kollektiva försvarsklausul, Artikel 5, kommer Ukraina inte att vara säkert. Just nu är dessa avtal en signal om stöd, avsikt och beslutsamhet. Så länge de förblir i kraft berättar de för både Ukraina och Ryssland att vi kommer att hjälpa till att besegra invasionen, vi är med er tills vi kan välkomna er in i NATO och EU för gott.

Det återstår att se hur Ryssland kommer att reagera på dessa krav och vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas för att säkerställa att kompensationen betalas ut. Denna ekonomiska strategi är en del av en bredare ansträngning att få slut på konflikten och återställa stabilitet i regionen.

Slava Ukraini! 🇺🇦

Related news