Rapport

Statusrapport om ryska invasionen den 16 Juni (morgonen)

Direktrapport från alla fronter i Ukraina som är värda att rapportera.
Statusrapport om ryska invasionen den 16 Juni (morgonen)

Pokrovsk-fronten

Under gårdagen har det inträffat totalt 91 strider. Den mest intensiva situationen har fortsatt vara på Pokrovsk-fronten. Under hela gårdagen har fienden utfört två missilangrepp och 39 flyganfall med användning av 48 styrbara bomber och 423 kamikazedrönare. Mer än 3000 artilleribeskjutningar har riktats mot våra trupper och civila områden med olika typer av vapen.

Kharkiv-fronten

Vid Kharkiv-fronten har ukrainska försvarsstyrkor framgångsrikt stoppat sex försök från fienden att förbättra sina positioner i områdena Vovchansk och Tykhe.

Kupiansk- och Lyman-fronten

Vid Kupiansk- och Lyman-fronten nådde antalet strider till 15. Fienden försökte pressa tillbaka våra försvarsstyrkor från positionerna i områdena Petropavlivka, Pishchane, Andriivka, Hrekivka, Makiivka, Nevske och Serebrianske skog. Tolv attacker har hittills avvärjts, och tre strider pågår fortfarande i områdena Hrekivka och Nevske. Situationen är under kontroll av våra ukrainska försvarare. Dock så lyckades ryssarna pressa tillbaka oss med ca 100 meter.

Siversk- och Kramatorsk-fronten

Vid Siversk-fronten försökte fienden fyra gånger att anfalla våra positioner i områdena Verkhniokamianske och Rozdolivka, utan framgång.

Likaså misslyckades fyra försök att driva bort våra försvarare i områdena Hryhorivka, Chasiv Yar och Klishchiivka på Kramatorsk-fronten. Ryssarna har återigen lämnat den delen av Klishchiivka som de en kort stund okuperade.

Pokrovsk-fronten

Vid Pokrovsk-fronten är situationen fortfarande intensiv. Under hela dagen nådde antalet strider till 33. Den största fiendeaktiviteten observeras från området Ocheretyne. Fienden fortsätter att försöka tränga in i våra stridslinjer nära Novooleksandrivka, Yevhenivka, Vozdvyzhenka, Kalynove, Sokol, Novoselivka Persha, Karlivka och Umanske. Våra försvarsstyrkor har redan avvärjt 25 attacker, medan åtta strider pågår. Förlusterna för ockupanterna på denna front uppgår till 232 personer, varav 86 är dödade. En pansarvagn, två granatkastare och fem fordon har förstörts. Tre kanoner, en granatkastare och ett fordon har skadats.

Kurakhove-fronten

Vid Kurakhove-fronten hade fienden utfört 11 stormningsförsök igår runt områdena Nevelske, Krasnohorivka, Heorhiivka, Pobeda, Paraskoviivka, Novomykhailivka och Kostiantynivka. För närvarande har nio attacker avvärjts framgångsrikt. Situationen i området Krasnohorivka är fortsatt spänd, där två strider pågår just nu. Våra försvarsstyrkor vidtar åtgärder för att förhindra fiendens framsteg in i Ukrainas territorium.

Vremivka-fronten

Jämfört med föregående dag har aktiviteten hos de ryska ockupanterna vid Vremivka-fronten tredubblats. Under dagen har fienden tio gånger försökt storma våra försvarslinjer i områdena Vodiane, Urozhaine och Staromaiorske. Situationen är spänd och åtgärder vidtas för att stabilisera läget.

Orikhiv-fronten

Vid Orikhiv-fronten har fienden misslyckats med tre attacker i områdena Mala Tokmachka och Robotyne. Våra positioner och territorier har inte förlorats.

Dnipro-fronten

Vid Dnipro-fronten misslyckades fienden återigen med att anfalla våra positioner i området Krynky.

Sammanfattning

I Serebryansk-skogen i Luhansk-regionen och i Klishchiivka i Donetsk-regionen har ockupanterna dragit sig tillbaka. Samtidigt har den ryska armén avancerat nära Kalynivka, Novopokrovsky och Yasnobrodivka.

På övriga fronter har det inte skett några betydande förändringar i situationen.

Related news