Rapport

Uppdatering från Chasiv Yar: Ryska försök till framsteg slås tillbaka

De pågående striderna i Chasiv Yar, inklusive ytterligare ett försök att korsa kanalen genom det täta skogsområdet, har återigen lett till att ryska styrkor blivit tillbakaslagna av de ukrainska försvararna.
Uppdatering från Chasiv Yar: Ryska försök till framsteg slås tillbaka

De pågående striderna i Chasiv Yar, inklusive ytterligare ett försök att korsa kanalen genom det täta skogsområdet, har återigen lett till att ryska styrkor blivit tillbakaslagna av de ukrainska försvararna.

Trots att ryssarna lyckades ta kontroll över vissa byggnader i den östra delen av kanaldistriktet, vilket minskade Ukrainas eldkontroll över tillfartsvägarna, kunde de snabbt föra fram fler trupper och fordon. Denna taktiska fördel gjorde det möjligt för ryssarna att sätta in fler trupper i den omstridda skogen, den enda vägen över den hårt försvarade kanalen.

Om ryssarna lyckas ta sig igenom detta område, har de en mycket större chans att inta den västra delen av kanaldistriktet och kringgå Chasiv Yar från söder. Ryssarnas val av truppstöd med glidbomber blev dock en nackdel i det östra kanaldistriktet, eftersom truppositionerna var för nära varandra och risken för att döda egna soldater var för stor. De valde istället att rikta in sig på distriktet Novi.

Planen var att först ta sig över kanalen och inta skogen för att skapa ett brohuvud. Sedan skulle de använda det öppna området de nu kontrollerade med eld för att sätta in fler trupper och röra sig norrut in i Novi. Detta skulle sätta ryssarna bakom kanalen, trycka upp dem i Chasiv Yar och kollapsa försvaret av stora delar av stadens södra och östra delar, vilket sannolikt skulle tvinga ukrainarna att dra sig tillbaka från kanaldistriktet innan det blev ohållbart.

Problemen med denna plan var dock allvarliga. Ukrainarna hade befäst området, grävt skyttegravar och placerat ut minor i skogen, vilket gjorde att striden genom detta område inte skulle bli enkel. En av de mest framgångsrika taktikerna som underminerade det ukrainska försvaret i Avdiivka var att skicka trupper genom avloppssystemet söder om staden, vilket tillät dem att dyka upp bakom de ukrainska linjerna.

Ryssarna planerade att använda samma taktik igen. De försökte använda avloppsrören som löpte under det område de just hade erövrat in i de ukrainska kontrollerade områdena. Men ukrainarna var redo och övervakade varje rörelse med drönare utrustade med termiska kameror. Ukrainarna publicerade till och med bilderna från drönarna.

Drönare med granater, stödda av mortelattacker, isolerade snabbt de sektioner av avloppsrören som ryssarna befann sig i, och skapade öppningar där drönaroperatörer kunde styra sina maskiner för att eliminera de kvarvarande ryska soldaterna.

Med ryssarna döda i avloppen, en passande plats för dem, genomförde ukrainarna en motoffensiv och återtog några av de ryska skyttegravarna. Ukrainarna lyckades återfå kontrollen över skogen där den korsar den underjordiska kanalen.

Hela den ryska ansträngningen hade inte lett till något annat än fler döda, förlorade fordon och en position som inte var bättre än där de började. Enastående försvarsinsatser från de ukrainska styrkorna, som spelade på ryska svagheter i planeringen och deras egen omfattande kännedom om det lokala området.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news