Nyhet

Internationella brottmålsdomstolen utfärdar arresteringsorder för Shoigu och Gerasimov

ICC har utfärdat arresteringsorder för Sergej Shoigu & Valery Gerasimov pga krigsbrott mot Ukraina
Internationella brottmålsdomstolen utfärdar arresteringsorder för Shoigu och Gerasimov

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat arresteringsorder för den tidigare ryska försvarsministern Sergej Shoigu och stabschefen för de ryska väpnade styrkorna Valery Gerasimov på grund av kriget mot Ukraina, enligt ett uttalande på ICC webbplats.

Shoigu och Gerasimov misstänks för krigsbrott, inklusive attacker mot civila objekt, orsakar omfattande skada på civilbefolkningen och ”brott mot mänskligheten.”

”- De två misstänkta är ansvariga för de missilangrepp som de ryska väpnade styrkorna utförde mot den ukrainska energiinfrastrukturen, åtminstone från den 10 oktober 2022 till den 9 mars 2023,”

lyder uttalandet.

Rättvisa för ryska brott är oundviklig: Zelensky reagerar på ICC arresteringsorder för Shoigu och Gerasimov

”- Varje brottsling involverad i planeringen och utförandet av dessa attacker bör veta att rättvisa kommer att skipas. Och vi hoppas se dem bakom galler,”

skrev president Zelensky på sociala nätverket X.

Han betonade att dagens beslut från den internationella domstolen ”- tydligt visar att ingen militär rang eller kontorsdörr kan skydda ryska brottslingar från ansvar.”

”- Vi ser fram emot ytterligare arresteringsorder för att befria Ryssland från dess känsla av straffrihet. En känsla som har närt ryska brott i årtionden. Ansvar är det enda sättet att sätta stopp för dem,”

betonade Zelensky.

Ytterligare internationella rättsbeslut

Det finns nya arresteringsorder från Internationella brottmålsdomstolen för ryska mördare. Shoigu och Gerasimov – er väg till Haag är öppen. Det finns också ett beslut från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna om Rysslands ansvar för allt som har begåtts i Krim mot människor och mot dess internationella lagar. Ryssarna kommer att hållas ansvariga för detta.

Related news