Nyhet

Misstankar om att Ryssland kan ha minerat kritisk infrastruktur i EUundervattensområden

NATO-tjänstemän har starka misstankar om att Ryssland kan ha placerat minor vid kritisk infrastruktur för EU-submariner i Nordsjön.
Misstankar om att Ryssland kan ha minerat kritisk infrastruktur i EUundervattensområden

Enligt den brittiska tidningen The Times har NATO-tjänstemän “starka misstankar” om att Ryssland kan ha placerat minor vid kritisk infrastruktur för EU-submariner i Nordsjön.

Publikationen rapporterar att dessa farhågor grundar sig på data från företag som hanterar viktiga olje- och gasplattformar, rörledningar samt el- och telekommunikationskablar.

Särskilt efter Rysslands fullskaliga militära invasion av Ukraina i februari 2022 har el- och telefonkablar samt olje- och gasrörledningar varit primära mål för ryska underrättelsetjänster, enligt artikeln.

Belgiska säkerhetstjänster har inte funnit några bevis för minering av kablar i belgiska eller nederländska territorialvatten i Nordsjön. Dock hittades sprängämnen i en av de brittiska kablar i början av kriget i Ukraina.

En studie av den belgiska tidningen De Tijd, som använt information från skeppsloggar, visade att över 160 icke-militära ryska fartyg hade utfört 945 misstänkta aktiviteter under det senaste decenniet. Minst 749 av de 945 misstänkta manövrarna genomfördes inom en kilometers radie från rörledningar i Nordsjön, enligt The Times. Ytterligare 72 misstänkta handlingar utfördes i områden där el-kablar ligger, och de återstående 124 i områden där telekommunikationskablar är nedlagda.

“- Rysk kunskap om var kablar och rörledningar löper är avgörande om ryssarna vill sabotera energikommunikationssystem, avlyssna eller manipulera kommunikationskablar,”

betonar brittiska journalister.

Generellt sett har omfattningen av ryska säkerhetstjänsters operationer utomlands nått en nivå som inte setts sedan kalla kriget, enligt publikationen. Observatörer tror att Moskva alltmer har behövt förlita sig på utländska medborgare och särskilt företrädare för den kriminella världen för att återuppbygga sitt nätverk av agenter efter att hundratals ryska spioner, som arbetade i västländer under täckmantel av diplomater, blev utvisade.

Related news