Nyhet

SBU neutraliserade tre från FSB-gruppen i Odessa

Den Ukrainska säkerhetstjänsten neutraliserade tre från FSB-agentgrupp som opererade i Odessa.
SBU neutraliserade tre från FSB-gruppen i Odessa

Den Ukrainska säkerhetstjänsten neutraliserade tre från FSB-agentgrupp som opererade i Odessa. Fiendecellen inkluderade två soldater och deras medbrottsling. På order av den ryska specialtjänsten så rapporterade terroristerna var alla luftvärnssystem var placerade i Odessa.

För att fastställa lämpliga koordinater besökte terroristerna systematiskt stadens centrum och dess omgivande områden. Där de hittade “väsentliga” objekt, så fotograferades de dem i hemlighet och skickade dessa koordinater som markerades på Google-Maps.

En annan uppgift som terrorist-gruppen utförde var att installera trådlösa magnetkameror vid Odessas hamnområde.

För att försvåra upptäckten av deras agerande så färdades agenterna via taxi, istället för egna bilar, och det till och med använde olika peruker, för att skapa en illusion av att inte vara samma personer som åkte till samma platser.

Säkerhetstjänsten i Ukraina ska ha lyckats att dokumenterade all fakta om angriparens underrättelse- och sabotageverksamhet i etapper och därefter kunde de gripa två av terroristerna som visade sig arbeta för Rysslands säkerhetstjänst, när de fotograferade ett militärt objekt. En annan medlem av fiendecellen, en lokal invånare, greps i sin egen lägenhet efter att ha gjort spaning nära ett potentiellt mål.

SBU genomförde också omfattande åtgärder för att säkerställa att platserna inte längre hade någon spionage verksamhet längre.

Under razziorna beslagtogs mobiltelefoner från de gripna, som de använde uteslutande för kommunikation med den Ryska säkerhetstjänsten.

Utredare från den Ukrainska Säkerhetstjänsten har meddelat att dom misstänkta kommer att straffas enligt Ukrainas strafflag för landsförräderi.

Gärningsmännen är för närvarande häktade och riskerar livstids fängelse.

Related news