Nyhet

Trycket ökar på USA att lätta på restriktionerna för Ukraina att få använda amerikanska vapen in i Ryssland

USA upprätthåller sin policy att begränsa Ukrainas användning av amerikanska vapen för att träffa militära mål djupt inom ryskt territorium.
Trycket ökar på USA att lätta på restriktionerna för Ukraina att få använda amerikanska vapen in i Ryssland

President Joe Bidens administration upprätthåller sin policy att begränsa Ukrainas användning av amerikanska vapen för att träffa militära mål djupt inom ryskt territorium, trots det växande trycket att lyfta dessa regler.

Ukrainska ledare var bland de som under denna veckas 75-års jubileums NATO-toppmöte i Washington, D.C. uppmanade alla NATO-allierade som har infört restriktioner för sina vapen att ta bort dem. Fokuset ligger särskilt på USA, med tanke på den stora andelen militärt bistånd som landet tillhandahåller.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky kallade restriktionerna för ”galna”, medan en av hans högsta rådgivare, Andriy Yermak, tidigare under toppmötet berättade för reportrar att restriktionerna har gjort det omöjligt att slåss effektivt.

Avgående NATO generalsekreterare Jens Stoltenberg, under sitt sista toppmöte som alliansens ledare, sa att det inte råder någon tvekan om att Ukraina har rätt att använda de vapen som de har fått för att träffa legitima militära mål på ryskt territorium.

Vikten att få slå till inuti Ryssland
Att tillåta Ukraina att slå till mot mål inne i Ryssland är avgörande för flera anledningar. För det första skulle det avskräcka Ryssland från att fortsätta sina attacker genom att visa att de själva inte är immuna mot motangrepp. För det andra skulle det störa ryska militära försörjningslinjer och logistik, vilket är vitalt för att försvaga deras förmåga att föra krig. Att begränsa Rysslands militära kapacitet direkt på deras eget territorium skulle kunna korta krigets varaktighet och minska de lidanden som det ukrainska folket utstår dagligen.

Ordföranden för USA utrikesutskott Michael McCaul och ordföranden för försvarsutskottet Mike Rogers kallade presidentens initiala lättnader av restriktionerna för en ”halvmesyr” och uppmanade honom att ta bort alla restriktioner för ukrainarna.

McCaul argumenterade denna vecka för att Biden skulle vara ”- medskyldig till oskyldiga barns död” om han inte tillåter Ukraina att omedelbart slå alla militära mål i Ryssland. Jag håller verkligen med att fler ukrainare kommer att dö om policyn inte ändras.

USA kommer till slut att ge tillstånd att få slå till mot militära mål på ryskt territorium
USA har använt denna försiktiga oro för provokation och eskalering hela tiden och har lämnat Ukraina i ett krig av enorm frustration. Jag tror, till slut, att den amerikanska administrationen kommer att släppa dessa restriktioner. Det kommer som vanligt ta tid, USA kommer att säga nej några gånger och sedan till slut ge med sig. Tyvärr så får Ukraina betala priset, med båda område och människoliv.

Ukraina vill bara ha möjligheten att använda ATACMS, för att slå till mot militära mål på ryskt territorium dvs längre bort från frontlinjen. Detta behövs för att rädda oskyldiga liv och få ett avgörande övertag på slagfältet.

Gangstrar som Vladimir Putin reagerar på styrka, inte svaga halvmesyrer. Biden-administrationen måste omedelbart lyfta sina restriktioner som förbjuder Ukrainas användning av amerikanska vapen som ATACMS mot legitima militära mål inne i Ryssland. Att inte göra det kommer bara att förlänga detta fruktansvärda krig.

Related news