Nyhet

Rysk artilleri & tanks kan ta slut 2025

Rysslands lager av sovjetiska stridsvagnar och artilleri kan bli uttömda redan nästa år, då landet står inför stora utmaningar med att producera dessa vapen självständigt.
Rysk artilleri & tanks kan ta slut 2025

Enligt The Economist kan Rysslands lager av sovjetiska stridsvagnar och artilleri vara uttömda redan år 2025, då landet står inför stora utmaningar med att producera dessa vapen självständigt.

Ryssland har övergått till en militär ekonomi, där man ökat produktionen av missiler och upprätthåller en rekryteringstakt på cirka 25 000 rekryter per månad för att hålla sin ockupationsstyrka på 470 000 soldater.

Trots att Ryssland har betydande reserver av sovjetiska stridsvagnar och artilleri har dessa kraftigt minskat på grund av förluster i Ukraina kriget. De flesta av dessa vapen har förvarats utomhus sedan 1990-talet och är nu i dåligt skick.

Produktionen och reparationen av stridsvagnar hindras av brist på kvalificerade arbetare och komponenter som bränslevärmare och högspänningssystem. Sanktioner har också förhindrat tillgången till kritisk utrustning från Europa, och kinesiska alternativ håller ofta inte samma kvalitet.

Historiska centra för vapenproduktion i Ukraina, Georgien och Östtyskland, inklusive Kharkivs roll i tillverkningen av stridsvagnstorn, är inte längre tillgängliga. Antalet anställda i försvarsindustrin har minskat drastiskt, från 10 miljoner till 2 miljoner, utan tillräcklig ersättning eller automatisering.

Artilleriproduktionen står inför liknande utmaningar, då den saknar nödvändiga maskiner som tidigare importerades från Österrike och nu är otillgängliga. Trots hjälp från Nordkorea med ammunitionsförsörjning, lider frontlinjeartilleriet av snabb förslitning, där vissa pipor behöver bytas ut inom några månader.

Ryssland har lyckats ersätta cirka 4 800 artilleripipor sedan början av året men behöver ytterligare 7 000 ersättningar på grund av höga slitagenivåer. Experter förutspår att Ryssland kommer att stå inför kritiska brister på pansarfordon och artilleri under andra halvan av 2025 om den nuvarande utarmningstakten fortsätter.

Dessutom har den minskade arbetskraften i försvarsindustrin och svårigheterna att ersätta förslitna artilleripipor lett till att Ryssland nu är mer beroende av utländsk hjälp och komponenter. Denna situation visar på de långsiktiga utmaningarna som Ryssland står inför för att upprätthålla sin militära kapacitet, och pekar på behovet av omfattande reformer och investeringar inom försvarssektorn.

Den framtida hållbarheten för Rysslands militär står på spel, och den nuvarande utvecklingen kan ha betydande konsekvenser för landets försvarsförmåga och dess geopolitiska ställning.

Related news