Nyhet

Rysk ekonomi i kris: Kinas dominans och sanktioners effekter

Rysslands ekonomi står inför allvarliga utmaningar, då nya uppgifter avslöjar ett starkt beroende av Kina för både import och export.
Rysk ekonomi i kris: Kinas dominans och sanktioners effekter

Rysk ekonomi i kris

Den senaste import/exportdatan från Ryssland och Kina visar en dramatisk förändring i handeln mellan de två länderna. Ryska exporten, som nästan uteslutande består av energiprodukter som råolja, raffinerade produkter och LNG, uppgår nu till 139 miljarder dollar. År 1996 var denna siffra bara 1,7 miljarder dollar och den har fördubblats sedan 2020, med huvuddelen av ökningen efter februari 2022.

Andelen ryska importvaror som Kina levererar till Ryssland är nu chockerande höga 36,5 %, upp från 2,2 % 1996 och ökat med en tredjedel sedan 2020. Samtidigt exporterar Ryssland hela 30,5 % av sina totala exportvaror till Kina. Detta visar tydligt att Ryssland är kroniskt beroende av Kina för både sina export- och importbehov, vilket gör ekonomin extremt sårbar för eventuella förändringar i denna relation.

Kina, å andra sidan, importerar bara 5,3 % av sina behov från Ryssland och exporterar endast 3,3 % av sina totala varor till Ryssland. Detta understryker hur beroende Ryssland är av Kina, medan den ryska handeln är relativt obetydlig för Kina. Förhållandet har blivit kroniskt snedvridet till Kinas fördel, och Ryssland kommer att få lida om de försöker vända på denna obalans.

Sanktionernas effekter och Kinas roll

Kinesiska banker står inför sekundära sanktioner och har därför slutat transaktioner med ryska banker. För att kringgå detta har kinesiska och ryska myndigheter börjat använda sekundära banker i kinesiska gränsregioner som inte är kopplade till de stora bankerna. Dessa operationer är nu också under utredning av USAs finansdepartement som skärper tillslagen ytterligare.

Med detta under press har kryptovaluta blivit ett nytt sätt att undvika sanktioner. Tether’s USDT, en dollarbunden valuta, används genom mellanhänder i Dubai. Ryssland vill dock inte att detta ska bli allmänt känt eftersom de inte vill att ryssarna ska använda för mycket kryptovaluta utanför statlig kontroll. Trots detta börjar användningen av kryptovaluta ta fart i Ryssland.

Utmaningar och framtidsutsikter

Den pågående användningen av kryptovaluta blir ett globalt problem för länder med hög inflation och instabila valutor. Upp till 44 % av lönerna utbyts i kryptovaluta i länder som Ryssland, Turkiet och Argentina. Betalningsproblem är ett stort problem – Ryssland behöver pengar för att finansiera kriget. Så mycket att även den radikala användningen av kryptovaluta kommer att bli ett problem under årets gång.

Det finns bara ett alternativ kvar – byteshandel, att byta varor mot varor. Men även detta har sina problem. Varor behöver en värdering och säljaren och köparen måste komma överens om denna värdering. Kina behöver inte detta, eftersom Ryssland har större behov av inköp än vad Kina handlar av Ryssland. Det betyder att Ryssland måste betala högre varuvärden. Kina verkar dock inte vilja utöka denna idé.

Sammanfattning och framtidsutsikter

Den ryska ekonomin är på väg mot en katastrofal dominans av Kina. Detta kan inte ignoreras och dess långsiktiga konsekvenser för Ryssland kan bli förödande. Handeln har blivit en roulette, där kinesiska banker nu massivt blockerar betalningar i yuan för ryska råvaror. Skärpningen och utvidgningen av sanktionerna från Washington drar långsamt men säkert åt snaran kring den ryska utrikeshandeln.

Ryssland är nu beroende av att byta varor för varor, vilket är en ineffektiv och riskfylld strategi. Om nuvarande utarmningstakt fortsätter, kommer Ryssland att stå inför kritiska brister på pansarfordon och artilleri under andra halvan av 2025.

Den överhängande och förödande dominansen av Kina över den ryska ekonomin visar på en dyster framtid för Ryssland, med potentiellt katastrofala långsiktiga konsekvenser.

Related news