Nyhet

Ungern står inför bränslekris när Ukraina sätter press på Ryska oljeleveranser

Ungern är i en kapplöpning mot tiden för att undvika strömavbrott och bränslebrist efter att Ukraina infört ett delvis förbud mot rysk olja som passerar genom dess territorium
Ungern står inför bränslekris när Ukraina sätter press på Ryska oljeleveranser

Ungern är i en kapplöpning mot tiden för att undvika strömavbrott och bränslebrist efter att Ukraina infört ett delvis förbud mot rysk olja som passerar genom dess territorium. Kiev införde förra månaden sanktioner som blockerar transitering av rysk råolja från Lukoil, vilket delvis upphäver ett undantag från EU-sanktioner som tidigare tillät länder som var beroende av rysk olja, att få extra tid för att ställa om sina leveranser.

Ukrainas syfte är att strypa en viktig inkomstkälla för Rysslands krigskassa, som har varit i över två år, efter att Rysslands invaderade landet. Ukrainas drag skapar självklart oro för bränsle till Budapest, som är beroende av Rysk-gas.

”- De ukrainska åtgärderna kan skapa en allvarlig situation,”

säger Ilona Gizińska, forskare och expert på Ungern vid Centre for Eastern Studies. Hon tillägger att ungrarna kan stå inför skyhöga energipriser och elbrist inom bara några veckor, om ingen lösning hittas.

Enligt tankesmedjan Center for Research on Energy and Clean Air spenderade Ungern nästan en kvarts miljard euro på rysk råolja och gas enbart i april i år.

Budapests högsta diplomat Péter Szijjártó sade i fredags att Ukrainas åtgärd kan hota Ungerns långsiktiga energisäkerhet och kritiserade Kiev för detta drag. Ukrainska myndigheter visar ingen vilja att hitta en lösning på situationen, enligt Szijjártó.

Vid ett möte med Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov tidigare i veckan, argumenterade Szijjártó att landet har inlett samtal med Moskva för att hitta alternativa leveranser av rysk olja.

”- Det finns en ny rättslig situation i Ukraina, på grund av att Lukoil inte levererar till Ungern,”

sa Szijjártó och fortsatte.

– Vi arbetar nu på en rättslig lösning… eftersom rysk olja är viktig ur vårt energisäkerhets perspektiv.”

Kremlins pressekreterare Dmitry Peskov anklagade också Ukraina för deras politiska beslut och hävdade att situationen är kritisk för Ungern.

Lukoil-förbudet kommer samtidigt som relationerna mellan Kiev och Budapest blir alltmer spända. Ukrainas president Zelenskyj kritiserade denna vecka Ungerns premiärminister Viktor Orbán för att ha träffat Rysslands ledare Vladimir Putin som en del av en självutnämnd ”fredsmission” denna månad. Budapest har också ihärdigt hållit tillbaka EU vapensändningar till Kiev.

Efter Moskvas invasion av Ukraina införde EU ett embargo på import av rysk olja som levereras till EU. Men det undantogs leveranser via pipelines – och det inkluderade de som gick via Druzhba-pipelinen till Ungern, Slovakien och Tjeckien – för att ge dessa länder mer tid att hitta alternativa leveranser och till dess att det snabbt kunde hitta nya alternativ.

Ukraina har nu tagit saken i egna händer, tackvare Sovsun en ukrainsk lagstiftare som sitter i parlamentets energikommitté i Ukraina.

– Vi har väntat i över två år på att EU och för G7, ska införa riktiga sanktioner mot rysk pipeline som levererar olja,”

sa hon och noterade att pipelinen fortfarande transporterar 200 000 fat råolja per dag!

Moskva som tjänade 180 miljarder dollar på sina oljeexporter förra året, är det faktiskt absurt att låta dem tjäna dessa pengar genom att transportera denna olja genom ukrainskt territorium, som blir till pengarna som sedan används för att döda Ukrainare.

Hon antydde också Ungerns försök att stoppa och dra ut på viktiga vapenleveranser till Ukraina, något som också dödar ännu fler Ukrainare.

”- Vi har verkligen försökt alla diplomatiska lösningar, och de fungerade aldrig, det verkar som att vi måste hitta andra tillvägagångssätt för att prata med dem.”

Avslutade Sovsun

Slovakiens stora raffinaderi Slovnaft köper också råolja från Lukoil. Men en talesperson för landets ekonomiavdelning sa att företaget har hittat alternativa leveranser och än så länge, har leveransen av rysk olja till Slovakien inte stoppats. Det betyder att lösningar finns, om man verkligen vill hitta dem.

Sanktionerna som tvingar Kievs pipelines-operatör UkrTransNafta att avvisa ansökningar om Lukoils olja att få passera genom Ukraina, riktar sig dock inte mot andra oljeföretag som fortsätter att transportera råolja via Ukraina, som ryska oljebolagen Rosneft och Tatneft.

Detta är delvis för att pipelinen fortsätter att transportera ”icke-rysk” olja från Kazakstan till Tyskland. Självklart kan även dessa sanktioneras i framtiden.

Ungern måste nu agera snabbt för att hitta andra alternativ.

Varje långvarigt stopp i leveranserna skulle tvinga regionala den Ungerska raffinaderier att använda sina lager, tömma dem och under tiden söka någon form av diplomatisk lösning på problemet.

Budapest kan nu förhandla om fler importer från Rosneft eller öka leveranserna från Kroatien via Adria-pipelinen. Ungern kan också släppa en del av sina strategiska nödlager, som har reserv olja för 90 dagar.

Related news