Rapport

Ryssland tar och Ryssland förlorar

Det är med blandade känslor som denna dag har erbjudit. Båda bra och dåliga rapporter har kommit in fron fronterna i Ukraina
Ryssland tar och Ryssland förlorar

Dåliga nyheter
Det är med blandade känslor som denna dag har erbjudit. Den dåliga nyheten är att ryssarna har gjort ett stort försök att avancera vid Pokrovsk, en strategisk logistisk försörjningsstad som har varit avgörande för den ukrainska fronten under en längre tid. Situationen intensifierades snabbt och till och med general Syrskyi utfärdade ett uttalande om situationen. Som vanligt är det en massiv infanterioperation understödd av artilleri och glidbomber. Operationssekretess är viktig här, men vi bör få nya uppdateringar imorgon.

Positiva nyheter
Samtidigt har ukrainarna lanserat en motoffensiv mot Staritsya-sektorn väster om Vovchansk. Ryska styrkor har långsamt dragits bort från detta område då de lockats in i striden om Vovchansk, så området har varit relativt lågt skyddat av ett fåtal ryska enheter. Den ukrainska Shamen-bataljonen har tagit sig an operationen som sker i skogsområde. Om Ukrainarna skulle bryta igenom här, så kan ryssarna hamna i riskzonen för att omringas och där med tvingas till reträtt, vilket potentiellt kan kollapsa hela denna front.

Vad hände vid Staritsya?
Operationen i Staritsya gick förvånansvärt smidigt, med Shamen som snabbt bröt igenom skogsområdet och eliminerade alla försvarare snabbt. De var inne i byn med överraskande hastighet och det ryska motståndet kollapsade, vilket lämnade området i ukrainska händer. Detta borde möjliggöra för dem att trycka igenom nästa skogslager och pressa ryssarna i vägarna till Vovchansk från väster. Ryssarna utförde dock en sista panikhandling genom att spränga en liten damm för att förstöra en flodövergång på vägen som korsade den.

Sammantaget var det en bra operation, men ryssarna trycker fortfarande hårt i andra områden för att vinna mark medan de försöker övertyga alla om att de vill ha fredssamtal. Talet om fred tvingade andra att svara och Zelenskyj gjorde så genom att föreslå att vissa territoriella eftergifter skulle kunna göras, såsom de ursprungliga Luhansk/Donetsk ockuperade regionerna och delar av Zaporizjzja, i utbyte mot Krim och resten av Kherson. Dock mottogs denna idé mycket negativt i Ukraina och anses kräva en folkomröstning, då Zelenskyj inte har den politiska auktoriteten (han är långt förbi omvalsdagen på grund av kriget) för att driva igenom det. Om kriget slutade på detta sätt med att Ukraina ges omedelbart medlemskap i NATO, kan det finnas en chans att Ukrainska folket tycker det är en bra ide – men utan sådana säkerhetsgarantier är det osannolikt att Ukraina skulle stödja en sådan plan.

Ryssland är desperata! De måste pressa Ukraina hårt, innan situationen börjar förändras och tidvattnet vänder. Deras ekonomi kämpar under vikten av sanktioner – de kanske inte påverkar ryska medborgare på gatan, men de slår hårt mot industrin och affärsverksamheten, särskilt den finansiella sektorn. Den ryska rubeln som nationell valuta är i princip död för alla utanför landet. Nya restriktioner mot ryska ”skuggflotta” oljetankfartyg som förbjuds från europeiska vatten under hot om arrestering kommer bara att förvärra situationen. Dessa skepp saknar försäkring och är ofta mycket gamla (runt 30 år gamla), extremt riskfyllda och dåligt underhållna. Ägandet är ofta oklart eller kamouflerat och de är alla förbi punkten för att skrotas. Tankfartyg har en säker livslängd på endast 20 år. Men dessa rostiga vrak fraktar runt 50 miljarder dollar i rysk olja runt världen till stor risk för miljön.

Kriget fortsätter under tiden…

Related news