Rapport

Statusrapport om ryska invasionen den 27 Juli

Direktrapport från alla fronter i Ukraina som är värda att rapportera.
Statusrapport om ryska invasionen den 27 Juli

Ryska framryckningar fortsätter
Chasiv Yar förblir ett huvudmål för de ryska styrkorna, men de har tvingats göra ändringar på grund av extremt effektiva ukrainska partisan- och gerillaoperationer långt bakom deras frontlinje. Attackerna mot försörjningslinjerna har varit så framgångsrika att stora järnvägsinfrastrukturer har förstörts, vilket orsakat ammunitions- och försörjningsproblem vid fronten. Dessa gerilla operationer, understödda av HIMARS-attacker mot nyckelförsörjningspunkter, har i praktiken tvingat fram en förändring av planerna, vilket möjligen är till nackdel för ukrainarna. Krig kan ibland leda till oavsiktliga konsekvenser. Hoppas inte, men vi får se.

Ryssarna tvingas ändra sin strategi vid Chasiv Yar
Den ursprungliga ryska planen att anfalla Chasiv Yar var tydligt en nord- och sydattack över kanalen i västlig riktning. På grund av bristande kapacitet, orsakat av partisanaktionerna, bestämde de sig för att ta initiativet och bredda sin kontroll över kanallinjen norrut mot svagare ukrainska styrkor öster om kanalen och söder om en liten men viktig by. Detta område var inte lika kraftigt försvarat som det kunde ha varit, och de ukrainska styrkorna har dragit sig tillbaka över 2 km på några dagar och ser ut att dra sig tillbaka ytterligare, vilket utökar den ryska kontrollen över kanalens östra strand och ger dem fler möjligheter att korsa den norr om Chasiv Yar. Detta kommer att möjliggöra för ryssarna att anfalla staden från norr utan att behöva genomföra en utmattande attack mot huvudförsvaren vid kanalen nära förorterna.

Ryssarnas långdistans spiondrönare
Andra utvecklingen är att ryssarna fortsätter sina långdistans spiondrönarna att övervaka och identifiera objekt långt bakom Ukrainas linjer och detta att ger tyvärr resultat. En nyligen publicerad video visar hur en rysk drönare upptäckte en MLRS-avfyrningsenhet som just avfyrat hälften av sina raketer. Den följde sedan avfyrningsenheten en bra bit tillbaka till en hemlig bas, såg den tanka och sedan köra in i en hangar på en bondgård – förmodligen där den laddades med nya raketer. Bara några minuter senare detonerade en Iskander-M ballistisk missil så hela platsen exploderade, detta visar tydligt dess ondskefulla betydelse. En förlust som Ukraina verkligen kunde ha klarat sig utan.

Frontlinjen förblir en mycket pressad situation från norr till söder – ytterligare ett stort genombrott i den södra sektorn av den norra fronten har inneburit att ännu en rysk spikattack bara är 5 km från Oskil-floden på några dagar.

Vid fronterna i allmänhet
Pokrovsk fronten förblir extremt svår. För att vara ärlig, och detta gäller hela fronten, jag tror inte att ukrainarna har medel att försvara hela fronten. Ryssarna använder uppenbart stora mängder män ineffektivt för slakt, men de är tillräckligt många för att överväldiga hela fronten samtidigt. Att kalla situationen ”utmanande” är något av en underdrift.

Frågan är om Ryssland kan fortsätta? Kommer Ukraina kunna hålla stånd? Om Ukraina har en reservstyrka tillgänglig, så måste den sättas in omgående. Om inte, kommer vi att se stora territoriella förluster, under de kommande veckorna. Just nu skulle ett par hundra Bradleys och några F-16 vara en välkommen syn.

Related news