Rapport

VOVCHANSK: Det ryssar som var avskurna, är utplånade

I Vovchansk har ryska styrkor upplevt ett förödande nederlag. Efter att ha försökt avancera in i stadens södra del blev de snabbt isolerade och förlorade viktiga positioner.
VOVCHANSK: Det ryssar som var avskurna, är utplånade

God nyheter vid Vovchansk

Äntligen kommer det goda nyheter från Vovchansk. Ryssarna hade avancerat in i den södra delen av staden över floden i en strategisk manöver som de trodde skulle leda till att ukrainarna till slut skulle dra sig tillbaka från den norra sektorn. Men istället hamnade de ryska styrkorna nära att bli avskurna och kontrollerade bara en mycket smal gata och en bro som förband dem med deras huvudstyrkor.

Med höga temperaturer i över tre veckor – ofta mellan 35-38 grader – var förhållandena mycket dåliga. Det fick knappt mat och vatten eftersom det var svårt för ryssarna att leverera detta även om det försöktes via drönare.

De omringade ryssarna

De hade inte kunnat fly därifrån, och istället för att dagligen kämpa mot dem med höga förluster så väntade ukrainarna på att de skulle tyna bort eller elimineras genom utmattning. Med höga temperaturer i över tre veckor – ofta mellan 35-38 grader – var förhållandena mycket dåliga. Det fick knappt mat och vatten eftersom det var svårt för ryssarna att leverera detta även om det levererades via drönare.

En av ryssarna som tillslut gav upp, efter tre veckor

Med konstant ukrainsk drönar-övervakning och den södra brohuvudet som var helt omringat, verkade deras öde oundvikligt. Medicinsk vård var obefintlig, kroppar som ruttnade i värmen och förnödenheterna som sinade. Sjukdomar och obehandlade sår var något som ryska ockupanterna fick uppleva.

Till slut attackerade ukrainarna den södra fronten och utplånade majoriteten av de kvarvarande ryssarna. De motståndet som är kvar, är nu minimalt. Det är osannolikt att ryssarna kan försvara eller rädda de sista resterna av fronten söder om floden.

Ryssarna har misslyckats

Med detta misslyckande, faller den ryska strategin för att ta staden, vilket öppnar upp för en större ukrainsk operation att skära av staden från öst och väst och potentiellt isolera den helt.

Related news