Nyhet

Maliska rebeller fick ’nödvändig information’ för att döda Wagner, enligt GUR

Ukrainas militära underrättelsetjänst har hävdat att de var inblandade i ett bakhåll som dödade soldater från Rysslands Wagnergrupp i västafrikanska Mali, tusentals mil från frontlinjen i Ukraina.
Maliska rebeller fick ’nödvändig information’ för att döda Wagner, enligt GUR

Ukrainas underrättelsetjänst gav information

Ukrainas militära underrättelsetjänst har hävdat att de var inblandade i ett bakhåll som dödade soldater från Rysslands Wagnergrupp i västafrikanska Mali, tusentals mil från frontlinjen i Ukraina.

En Telegramkanal kopplad till Wagners ledning medgav på måndagen att gruppen hade lidit stora förluster under strider i Mali förra veckan.

Det sägs att Wagner och de maliska väpnade styrkorna hade ’utkämpat hårda strider’ under en fem dagarsperiod mot en koalition av Tuaregiska separatiststyrkor och jihadi-grupper, som hade använt tunga vapen, drönare och självmordsbombare. Många Wagner-krigare, inklusive en befälhavare, Sergei Shevchenko, dödades.

Andrii Yusov, talesperson för Ukrainas GUR militära underrättelsetjänst, sa på måndagen att rebellerna fick nödvändig information, och inte bara information, vilket möjliggjorde en framgångsrik militär operation mot ryska krigsförbrytare. Yusov nämnde inte om ukrainsk militärpersonal var inblandad i striderna eller var närvarande i landet. Han sa att byrån inte kommer att diskutera detaljerna för tillfället, men mer information kommer att presenteras i framtiden.

Malis regering, som har bekämpat olika uppror i norra delen av landet i mer än ett decennium, begärde hjälp från Wagner efter att en militärjunta tog makten 2020.

I maj förra året införde USA sanktioner mot chefen för Wagner i Mali, och anklagade gruppen för att använda sin verksamhet där som en kanal för militär utrustning till kriget i Ukraina. Ukrainska styrkor tros vara aktiva i Sudan, en annan plats där Wagner-trupper har varit starkt involverade i strider, vilket ytterligare visar att Kyivs kamp med Moskva har tagit en global dimension.

Vilka är Wagner?

Wagnergruppen grundades av Jevgenij Prigozjin, en gammal bekant till Vladimir Putin som byggde upp stridsstyrkan som ett sätt för Moskva att ingripa i konflikter utan att officiellt använda den ryska militären. Gruppen har utfört mycket av de mest intensiva striderna i Ukraina, ofta med tidigare fångar som benådades i utbyte mot en tjänstgöring vid frontlinjen.

Gruppen är också aktiv över hela Afrika, och fortsätter att vara så även efter att Prigozjin vanärades efter ett misslyckat kuppförsök förra sommaren. Han dog senare efter en explosion ombord på hans flygplan, som allmänt tros ha beordrats av Kreml, men Wagners inflytande i Afrika kvarstår.

Moskva har välsignat Wagner att vara verksamma i de Afrikanska länderna och de tillåter dem att få hantera och ta resurser som guld, diamanter, gas och olja – och pengarna går till att finansiera rysk aggression. Detta kan förklarade varför Ukraina har viljan att rikta in sig på Wagner i Afrika.

Ukrainas hämnd på Wagner

Attacken hade ytterligare fördelar för Kyiv: att likvidera några av de mest erfarna Wagner-soldater och sänka gruppens totala militära potential, samt att utkräva hämnd för krigsbrott i Ukraina. En betydande del av de krossade mördarna fick militär erfarenhet i Ukraina, där de utförde hundratals eller tusentals krigsbrott … dessa brott måste straffas, och ryska krigsförbrytare måste veta att de aldrig kommer att vara säkra.

Related news