Nyhet

Svårigheter i handeln mellan Ryssland och Kina

Handeln mellan Ryssland och Kina har blivit allt svårare, med betalningar som kan ta upp till sex månader att genomföra.
Svårigheter i handeln mellan Ryssland och Kina

Handeln mellan Ryssland och Kina har blivit allt svårare, med betalningar som kan ta upp till sex månader att genomföra. Detta beror på att kinesiska banker skärper sina kontroller för att undvika konsekvenser från västerländska sanktioner.

Cirka 80% av banköverföringarna i kinesiska yuan returneras utan förklaring efter att ha fördröjts i veckor, vilket kan leda till valutaförluster eller provisionskostnader för ryska företag. Denna utveckling visar på det ökande trycket på externa parter som handlar med ryska företag trots omfattande sanktioner.

Som svar på de intensifierade sanktionerna har globala banker från Kina, Förenade Arabemiraten, Turkiet och Österrike minskat sina transaktioner med Ryssland för att undvika att hamna i sanktionernas fokus. Problemet med betalningar förvärrades förra månaden när det amerikanska finansdepartementet införde ett nytt paket med omfattande sanktioner mot Ryssland, vilket tvingade Moskva-börsen att stoppa handeln med dollar och euro.

För att kringgå de allt hårdare restriktionerna måste vissa ryssar som vill köpa varor från kinesiska företag nu gå via mellanhänder, vilket medför extra kostnader.

Denna utveckling kommer 29 månader efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. För att tvinga Ryssland att stoppa sitt krig blockerade väst några ryska banker från det allmänt använda SWIFT-meddelandesystemet för betalningar tidigt i konflikten. Men Ryssland och dess handelspartner har kunnat kringgå sanktionerna genom att använda mindre banker och andra betalningsmetoder eller icke-amerikanska dollarvalutor.

Den fortsatta affärsaktiviteten mellan de två länderna ledde till att handeln mellan Ryssland och Kina nådde rekordhöga 240 miljarder dollar förra året. I juni växte Kinas yuan-denominerade export till Ryssland med 4,76% jämfört med året innan.

Trots att Peking inte har fördömt Moskvas fullskaliga invasion av Ukraina eller sanktionerat Ryssland, har de två länderna en lång och komplicerad relation som har blivit närmare de senaste åren. USA och dess allierade har dock intensifierat restriktionerna.

Tidigare denna månad sa en ledande rysk bankman att metoderna för att undvika sanktioner borde göras till en ”statshemlighet” eftersom de stängs ner så snabbt. ”Vilka steg vi än tar, kan vi se att reaktionen är mycket snabb,” sa Andrei Kostin, VD för VTB Bank, Rysslands näst största långivare.

Ryssland har sagt att de arbetar med en grupp länder för att bygga en plattform som inte behöver dollarn dvs BRICS. Enligt en rapport från Bloomberg har vissa ryska företag också använt kryptovalutor för att göra uppgörelser via Hongkong men genom centralasiatiska mellanhänder.

Källor:

Related news