Rapport

Storoffensiv mot Konsttantinivka misslyckades

Ryssarna har upprepade gånger försökt att anfalla staden från öst, men har vid tre tillfällen de senaste veckorna blivit avvisade av de ukrainska försvararna.
Storoffensiv mot Konsttantinivka misslyckades

Ryssarna har upprepade gånger försökt att anfalla staden från öst, men har vid tre tillfällen de senaste veckorna blivit avvisade av de ukrainska försvararna. Under helgen inledde de dock en ny offensiv från norr, med utgångspunkt från byn Pobieda som de erövrade för fyra veckor sedan, i ett försök att kringgå försvararna.

Konstantinivka närmar sig en kritisk punkt där ryska styrkor kan anfalla från norr, söder och öst. Staden är relativt isolerad, omgiven av vidsträckta jordbruksområden. Dess erövring skulle öppna upp ett stort territorium som är svårt att försvara. Genom att närma sig från en annan riktning och röra sig snabbt, försökte ryssarna undvika ytterligare ett manskapstappande frontalangrepp.

Bemanningsutmaningar för Ryssland

Bemanningsproblemet blir alltmer bekymmersamt för ryssarna eftersom rekryteringen minskar. Trots stora incitament på 1,9 miljoner rubel ($2 200) som signeringsbonus från Moskva, plus att regionala regeringar instrueras att lägga till ytterligare $2 000, samt en månadslön på $2 200 – vilket är dubbelt så mycket som den genomsnittliga årslönen i Ryssland – är det få som tar erbjudandet. Detta beror främst på regeringens dåliga rykte för att faktiskt betala ut dessa belopp, ofta genom att använda kontraktsmässiga kryphål för att slippa.

Med detta i åtanke lanserade ryssarna en stor högfarts pansaroffensiv. Fördelen de hade var vägen från Marinka genom Pobieda som ledde direkt till målet. Men ukrainarna hade befäst en vingård och terrasser ovanför vägen väster om den, vilket gav dem en klar vy över allt som närmade sig. Ryssarna visste detta och lyckades förstöra minst en Leopard 1A5 med drönare samtidigt som de besköt terrasserna. De visste att det fanns andra stridsvagnar där också som väntade på att attackera, men kunde inte hitta dem.

Intensiva strider

Den huvudsakliga ryska attacken var designad för att driva ut försvararna från vingården och därmed öppna vägen för attacken mot Konstantinivka direkt, efter att ha erövrat marken nordost om staden. Video visar tydligt omfattningen och hastigheten av den ryska offensiven, men trots deras förberedande attacker på försvararna, fann sig kolonnen på väg ned under intensiv eld. Ukrainarna lanserade allt de hade i välkoordinerade angrepp.

Ryska IFV-typer exploderade på minor, krossades av artilleri och förstördes av kamikazedrönare. De få ryska trupper som nådde nära vingården attackerades snabbt av drönare och ukrainska försvarare.

Slutsats

Överlag kom förlusten av fordon och det totala misslyckandet av attacken som ytterligare en chock för ryssarna. De underskattar ständigt försvaret och har inte kapaciteten att anfalla med tillräcklig styrka utan en mycket större styrka som de verkar oförmögna att samla, då den nästan kontinuerliga offensiven de startade i våras äntligen ser ut att vara utmatta

Samma händelse beskrivs i denna video

Related news