Rapport

Möjliga ryska scenarier angående Ukrainas invasion i Kursk

Den ryska militären står inför flera potentiella handlingsplaner som de kan överväga som svar på Ukrainas invasion i Kursk oblast
Möjliga ryska scenarier angående Ukrainas invasion i Kursk

Den ryska militären står inför flera potentiella handlingsplaner som de kan överväga som svar på Ukrainas invasion i Kursk oblast, enligt en analys från Institute for the Study of War (ISW). Det är fortfarande oklart vilket av dessa handlingsplaner som är mest sannolikt att genomföras, och det är möjligt att den ryska militären kan välja att kombinera flera av dessa strategier.

Beslutet kommer troligtvis att påverkas av deras bedömning av den ukrainska styrkans storlek och kapacitet i området.

Möjliga scenarier för rysk respons:

  1. Användning av befintliga styrkor:
    Den ryska militären kan välja att använda befintliga värnpliktiga, gränsvakter från FSB, Rosgvardia, och andra oregelbundna styrkor som redan är utplacerade längs den internationella gränsen för att trycka tillbaka de ukrainska styrkorna. Trots tidigare löften från ryska myndigheter att inte använda värnpliktiga vid frontlinjen, verkar det som att dessa enheter nu är aktiva i Kursk oblast. Dessa styrkor, som inkluderar mindre effektiva enheter som DNR (Dikaya Division of Donbas) och Pyatnashka Brigaden, kan användas om den ryska militären bedömer att de är tillräckligt kapabla att stoppa de ukrainska styrkorna.
  2. Omgruppering av norra gruppstyrkan:
    Den ryska militären kan besluta att använda den befintliga Norra Gruppstyrkan som är utplacerad längs gränsen mellan Ryssland och Ukraina för att svara på den ukrainska operationen i Kursk oblast. Denna styrka, som rapporterades ha cirka 35 000 personer utplacerade i området i maj 2024, har dock lidit avsevärda förluster, vilket har försvagat deras förmåga att effektivt försvara området. Omgruppering av dessa styrkor till Kursk oblast kan ytterligare sträcka deras resurser och skapa sårbarheter längs den ryska gränsen.
  3. Omplacering av operativa reservstyrkor:
    Den ryska militären kan välja att omplacera operativa reservstyrkor som har ackumulerats för sommarens planerade offensiv, eller att omplacera mer stridsberedda enheter till Kursk oblast från andra delar av teatern. Dessa reservstyrkor är kritiska för Rysslands nuvarande offensiva operationer, och en omplacering skulle kunna påverka deras förmåga att upprätthålla ett offensivt tempo på andra fronter.
  4. Användning av flyg- och eldkraft:
    Den ryska militären kan besluta att behålla de styrkor som redan är utplacerade i Kursk oblast, men att istället omplacera betydande flyg- och eldstrids element till området för att förbättra Rysslands förmåga att återta territorium. Storskaliga flygoperationer över Kursk oblast skulle dock kunna kompliceras av den ukrainska luftförsvaret som är placerade i området.

Ryssland blev tagna på sängen

Ukrainas framsteg i Kursk oblast har avslöjat brister i den ryska gränsbevakningen och har gett en moralisk boost till Ukraina. Händelsen har också underminerat Kremls noggrant skapade bild av Putin som en beskyddare av det ryska folket, då kriget han startade i Ukraina nu alltmer spiller över in i Ryssland.

För Ukraina kan detta stärka deras argument att USA och europeiska allierade inte bör frukta Kremls hot om eskalering och att Ukraina bör tillåtas slå mot Ryssland på det sätt de finner lämpligt för att påskynda krigets slut.

Related news